Fent un tomb per Barcelona, el final de l'estat d'alarma és molt gràfic. Suposa un concepte, però també l'adeu a una restricció com el toc de queda, i la derivada d'unes conseqüències: brutícia i malestar veïnal per haver trencat amb la calma nocturna dels darrers mesos.

On s'ha palpat més és a la façana litoral de la capital catalana. El tinent d'alcalde de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, el socialista Albert Batlle, ha destacat les festes que s'han muntat en declaracions a Rac1: "La platja Sant Miquel i el Bogatell han estat un fenomen amb una concentració molt gran de persones". El resultat? Una sorra no apta per anar descalç aquest diumenge.

Fotografia de la platja de Barcelona / Font: Marina Fernàndez Torné

Xifres d'escàndol

Malgrat tot, Batlle ha admès que ja treballaven en aquest escenari: "Ha estat una nit molt intensa i ja ho prevèiem després de mesos amb impediment d'activitat nocturna, era previsible". Les xifres són escandaloses. Segons recull l'Ajuntament, s'han desallotjat 6.500 persones i 31 espais entre places, platges i altres espais públics. Batlle ha matisat però que les xifres són absolutes i, per tant, s'han dosificat durant tota la nit: "No ha estat tot de cop, s'omplia una plaça i es tornava a desallotjar, per exemple".

Imatge de recurs del tinent Albert Batlle / Foto: EFE

Des de l'Ajuntament ja han reiterat que l'objectiu de controlar la festa aquesta passada nit no era sancionador: "Era un dispositiu per evitar la saturació i que la gent no es massifiqués". A més, Batlle assegura que tant la Guàrdia Urbana com els Mossos no podien fer-hi més: "Hi ha un principi d'oportunitat: amb tanta gent a l'espai públic no es tracta de posar un policia darrere de cada persona. La policia tenia un caràcter de dispersar, els agents deien 'heu de sortir d'aquí perquè no es compleixen les normes de distància marcades per l'autoritat sanitària', no es tractava tant de sancionar".

I quin és el repte a partir d'ara?

La passada nit s'ha comparat amb la de Cap d'Any. Per la incidència que tenen les platges a Barcelona i l'arribada del bon temps, Batlle ha establert un altre paral·lelisme: "Era un ambient de revetlla de Sant Joan i vull recordar que durant tot l'estiu, no tots els caps de setmana són de revetlla".

Per això, ara, l'esperança és poder baixar el suflé de l'excitació per poder sortir després de sis mesos i reconduir la situació: "Algunes imatges són preocupants i hem de seguir fent una crida contra els actes d'irresponsabilitat i més perquè les persones que estaven a l'espai públic encara no han accedit a la vacunació, però esperem que es normalitzi".

Les línies amb què es treballa ara són: garantir reduir els contagis, la convivència, la seguretat viària en els carrers i la circulació i, sobretot, la seguretat ciutadana. Dels quatre objectius, el que els fa patir més és el risc sanitari veient les condicions de distància, les concentracions o que molts no portaven mascareta. Una mesura immediata podria ser reactivar el sector de l'oci nocturn per evitar el descontrol als carrers. Batlle ho ha confirmat: "Estem valorant reactivar aquest sector, com d'altres. Haurem d'abordar també aquesta mateixa setmana què passa amb els locals d'oci nocturn, es veuran amb la Generalitat i també l'Ajuntament per mirar de fer una prova pilot".

Fotografia de portada: imatge d'aquest diumenge al matí a Barcelona.