El comissionat de Relacions Internacionals i Promoció de l’Ajuntament de Barcelona, Pau Solanilla, ha anunciat aquest divendres a la tarda que Barcelona reprèn l’agermanament amb Tel-Aviv, després que un decret d’alcaldia hagi deixat sense efecte la suspensió temporal anunciada el febrer per l’alcaldessa anterior, Ada Colau. El comissionat ha anunciat també que l’alcalde, Jaume Collboni, visitarà aquest mateix any Palestina, en el seu primer viatge internacional com a màxima autoritat de la capital catalana.
Cal tenir en compte que el mes de febrer passat, l’aleshores alcaldessa, Ada Colau, va encetar una polèmica considerable en decidir, de manera unilateral i mitjançant un decret d’alcaldia, suspendre l’agermanament que la ciutat de Barcelona mantenia amb les ciutats de Tel-Aviv i Gaza des de temps de l’alcalde Clos, en el marc d’una campanya ciutadana de denúncia de les polítiques de l’estat d’Israel. La decisió de l’alcaldessa va ser àmpliament criticada per la resta de grups del plenari municipal, que van rebutjar en diverses ocasions donar suport al trencament de relacions, encara que Colau va persistir en mantenir el decret.
És per això mateix que ja entrava dins les possibilitats que qualsevol alcalde que succeís Colau decidís reprendre les relacions amb aquesta ciutat israeliana. En aquest sentit, Solanilla ha considerat la decisió de Collboni una pota més del Pla Endreça que està duent a terme el nou executiu, tot assegurant que aquest restabliment de relacions “es produeix en un moment d’inici del nou curs, quan el nou govern ha començat a endreçar les polítiques de la ciutat i també a endreçar el posicionament internacional de Barcelona”, que ha definit com a “ciutat oberta, diversa, plural i pont de diàleg amb totes les ciutats”. El comissionat també ha recordat que el restabliment de relacions disposa d'"un ampli suport del plenari municipal”. Solanilla també ha assegurat que Tel-Aviv representa "el millor dels valors progressistes" d'Israel i ha assenyalat, alhora, que el compromís de Barcelona amb Palestina és "inequívoc".
Petició de l’alcalde de Tel-Aviv
El mes de juny passat, pocs dies després de la investidura de Collboni com a nou alcalde, el seu homòleg a Tel-Aviv, Ron Huldai, li va fer una petició formal per restablir les relacions, en una carta on —a més de felicitar-lo pel nou càrrec— li demanava expressament que restablís l’acord d’agermanament entre les dues ciutats, a més d’encoratjar-lo a “aprofundir i enfortir” els llaços entre les dues ciutats, que van quedar malmesos per la decisió de Colau de trencar l’acord. Huldai també va aprofitar l’ocasió per convidar Collboni a visitar Tel-Aviv i va mostrar la seva disposició a “ajudar, aconsellar i intercanviar idees” que permetin millorar les vides dels ciutadans de totes dues ciutats.
Barcelona en Comú protesta
En un fil a la xarxa social X, l'antiga Twitter, el regidor dels comuns Marc Serra ha lamentat que Collboni hagi decidit "abraçar-se" a Israel "just quan l'Estat passa per la seva pitjor crisi democràtica". Alhora ha recordat que la suspensió es va fer "a proposta de milers de ciutadans, l'aval de quatre premis Nobel i mig centenar d'intel·lectuals" i que "segueix les tesis de les Nacions Unides sobre el conflicte".