Hi ha carrers de Barcelona, sobretot en els barris més perifèrics, que pateixen un aspecte gairebé tercermundista a causa del cablejat que penja dels pals elèctrics que envaeixen les voreres. Caminar per elles obliga a esquivar aquests obstacles que són un atemptat contra l’accessibilitat.  Per començar a posar remei a aquest despropòsit, l’Ajuntament de Barcelona invertirà 10,5 milions d’euros als deu districtes de la ciutat per soterrar línies elèctriques i retirar pals de suport de cablejat elèctric o de telecomunicacions de les voreres, unes actuacions que milloraran la qualitat de l’espai públic, tant per a l’endreça com per a l’accessibilitat perquè s’eliminen obstacles per als vianants. La inversió permetrà afrontar 56 àmbits d’actuació i soterrar 8,8 quilòmetres de cablejat aeri, en un calendari d’actuacions que s’allargarà fins al 2027.

Aquest pla de manteniment integral forma part del Pla endreça, que pretén posar el focus en la renovació intensiva dels diferents elements que hi ha al carrer com a eina indispensable per mantenir l’excel·lència de l’espai públic. El pla contempla les noves realitats que esdevenen a l’espai públic de la ciutat amb més espais d’estada, més hectàrees de verd, l’escassetat d’aigua, onades de calor i altres fenòmens derivats del canvi climàtic. La retirada dels pals de les voreres suposa una millora molt important de l’espai públic en clau d’accessibilitat. Segons l’Ajuntament, a Barcelona, més del 34% dels desplaçaments es fan a peu i, per tant, és clau mantenir les voreres lliures d’obstacles. És un dels eixos de treball per posar el vianant al centre de les polítiques de mobilitat i mantenir unes voreres lliures d’elements que puguin dificultar la circulació de les persones, sobretot d’aquelles que tenen mobilitat reduïda.

Pal elèctric

 

Inici al carrer del Doctor Bové

L’inici de les actuacions començarà al carrer del Doctor Bové, al barri del Carmel del districte d’Horta-Guinardó, que és un dels projectes principals de la retirada de pals a la ciutat. Aquesta actuació permetrà el soterrament de totes les línies de serveis aeris elèctrics, els de baixa tensió d’Endesa i els de telecomunicacions de Telefònica, i la posterior retirada dels pals de suport. Així es millorarà de forma notable l’accessibilitat i la mobilitat a peu en aquest punt del districte d’Horta-Guinardó. L’àmbit d’actuació serà de 7.500 m² i es preveu la retirada d’1,6 quilòmetres de cablejat. L’obra tindrà afectació en diferents àmbits privats i es preveu que pugui començar en el primer trimestre de 2025, amb una durada d’11 mesos. El pressupost previst és de 2,3 milions d’euros.

Els àmbits d’actuació

Els 56 àmbits d’actuació que contempla aquest pla de soterrament de línies elèctriques inclou fins a 56 àmbits d’actuació repartits per tota la ciutat. 

  • Ciutat Vella: Jardins del Doctor Fleming, la Baixada de Santa Eulàlia (carrer dels Banys Nous), carrer Ginebra i el passeig de Joan de Borbó. 
  • Eixample: carrer de València (entre Sardenya i Marina, i entre Marina i Castillejos) i al carrer de Lepant. 
  • Sants-Montjuïc: carrer de la Font Florida, carrer del Crisantem, carrer de la Font Florida (avinguda del Polvorí), carrer de Mata (passeig de Montjuïc), carrer de Cabanes (carrer de Blesa,  passeig de l’Exposició), carrer de la Constitució, carrer de Leiva (carrer de l’Àliga), carrer de Pomar, entorns del carrer de Roger (carrer de Fisas, carreró de les Ànimes, carrer de Juan de Sada i carrer de Miquel Àngel). 
  • Les Corts: Travessera de les Corts (300 i entorns); carrer d’Entença, carrer de Torrent de les Roses (carrer dels Herois del Bruc) i l’avinguda Pearson.
  • Sarrià-Sant Gervasi: carrer de Ganduxer (carrer d’Alacant, carrer de Maó, cantó Besòs), carrer de Ganduxer (carrer d’Alacant i carrer de Maó cantó Llobregat), carrer del Cardenal Vives i Tutó i carrer de Portolà.
  • Gràcia: Carrer de Tirso, carrer de Palou i carrer dels Albigesos.
  • Horta-Guinardó: carrer del Doctor Bové, carrer d’Hedilla, carrer de Samaniego, carrer de Natzaret, carrer de Costa Pacheco, carrer de l’Arc de Sant Martí, carrer de la Garrotxa, carrer de Marí, carrer de Viver i Travessera de Gràcia.
  • Nou Barris:  carrer del Pare Rodes, 36-72, carrer del Vinyar, 42-81, carrer del Conveni, 23-63, carrer de les Borges Blanques, 2-19, carrer de Pons, 6-16, carrer del Molí, 2-18.
  • Sant Andreu: carrer de Josep Finestres, passatge de Salvador Riera, carrer de les Acàcies, carrer de Tucumán (carrer de Ferran Junoy), carrer d’Hondures, carrer de Las Navas de Tolosa (II), carrer del Tossal, carrer de Castellbell.
  • Sant Martí: carrer de Fluvià (carrer de Pallars i carrer de Pujades),  passatge de Coll, carrer del Freser, carrer de Trinxant (avinguda Meridiana i carrer del Degà Bahí), carrer de la Corunya (carrer d’Aragó i avinguda Meridiana).

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha explicat a Betevé que aquest pla servirà per accelerar la retirada del cablejat aeri i ha recordat que, fins ara, s'actuava quan es feia una reurbanització del carrer. Aquest tipus d'actuacions no són fàcils perquè cal coordinar-se amb les companyies elèctriques i de telecomunicacions, tot i que el calendari repartit en tres anys permetran emprendre les actuacions de manera més coordinada i ràpida, ha reblat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!