Un mes després de la caiguda d'una palmera al barri del Raval que va posar fi a la vida d'una jove, l'Ajuntament de Barcelona vol evitar riscos i ha decidit talar totes les palmeres datileres de més de 10 metres d'alçada que estiguin situades en zones de risc, és a dir, aquelles que en cas de caure podrien ocasionar danys personals. Durant les últimes 5 setmanes el consistori ha revisat un total de 1.224 palmeres datileres, que tenen unes característiques similars de la que va caure de forma sobtada a la plaça d’Emili Vendrell el passat 3 d'agost. Després de la revisió, l'Ajuntament ha decidit talar 540 exemplars, i de moment, ja se n'han retirat 308. Durant les pròximes dues setmanes, es retiraran les restants. La revisió s'ha fet amb la intenció de minimitzar els riscos i, fins al moment, s'han talat aquelles palmeres que els tècnics han considerat més idonis per accelerar la substitució d'aquest tipus d'exemplars. 

Amb tot, les úniques palmeres de més de 10 metres que no es talaran són les que estiguin protegides, ja que, disposen de sistemes de seguretat complementaris. 

palmera a plaça Trilla (Gràcia)
Palmeres datileres a plaça Trilla, al barri de Gràcia abans de talar-les 

Investigació sense conclusions clares

Sobre la palmera caiguda el Raval, el gerent de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, Francesc Jiménez, ha explicat que de l'informe extern i independent encarregat per Parcs i Jardins, ha conclòs que no es pot establir el motiu del trencament de la palmera de manera exacta. Jiménez s'ha mostrat preocupat per la poca capacitat d'evitar riscos "no sé què podem fer per detectar que altres palmeres els hi pugui passar el mateix", en aquest sentit, ha assegurat que "ni nosaltres ni l’informe hem pogut trobar la causa del trencament i això ens amoïna i ens preocupa".

Jiménez ha explicat que segons l'informe, l’anàlisi visual no presenta cap alteració de la palmera. A més, amb les proves que s’han fet de la palmera, tampoc mostren defectes en la zona del trencament. Així doncs, l’informe conclou que les restes mostren una palmera sana, que estava creixent bé sense defectes visuals i que no tenia defectes interns. El gerent ha comentat que un dels únics factors factibles per al trencament de la palmera podria ser el fet de tenir una capçalera molt gran, o que estigués associat a un estrès hídric, també descartat per l'informe.

palmera datilera barcelona
Palmeres datileres retirades de la ciutat de Barcelona

Tala sistemàtica de palmeres

Els responsables del consistori han explicat que les palmeres datileres se substituiran per altres espècies de palmeres (que no siguin datileres) i altres arbres, i començaran quan finalitzi el decret de sequera. Parcs i Jardins també han modificat el Pla de gestió de risc de l’arbrat amb noves mesures específiques per a palmeres, per poder millorar l’avaluació de riscos. Entre les mesures destaquen, la tala sistemàtica de totes les palmeres de més de 10 metres d’alçada plantades en ubicacions amb probabilitat de causar danys personals i també de totes aquelles on s’observin factors de risc identificats. També es realitzarà el reg sistemàtic de totes les palmeres datileres de la ciutat en època de calor.