L'Ajuntament de Barcelona ha detectat 236 grans alimentadors de coloms, que poden arribar a donar més de dos quilograms de menjar per aquestes aus, que només necessiten 30 grams al dia. Així ho ha detallat la directora del Servei de Drets dels Animals, Carme Maté, que ha advertit que alimentar els coloms els hi genera, entre d'altres, problemes de malnutrició. El consistori ha posat en marxa una campanya per frenar aquesta pràctica que es farà durant el mes de desembre a les zones amb més concentració d'aquestes aus per tractar de conscienciar a la ciutadania sobre la importància d'evitar aquesta pràctica. Quatre parelles d'informadors es desplaçaran per 40 espais on s'han detectat més volum d'alimentadors.
Els problemes d'alimentar els coloms
Les xifres es desprenen d'un estudi fet durant el 2024, en el marc del Pla Endreça a les zones que han registrat més queixes ciutadanes. Durant tot l'any s'ha fet un treball transversal amb el suport d'equips de serveis socials per impulsar intervencions continuades de conscienciació i informació activa. Ciutat Vella és el districte de la ciutat es troben un dels principals punts de conflicte relacionats amb l'alimentació dels coloms. Tanmateix, la directora del Servei de Drets dels Animals ha apuntat que estan treballant en nou punts de la ciutat considerats problemàtics, entre ells les places de la Bella Dorita, Folch i Torres i de Catalunya, així com el parc de la Ciutadella.
La campanya és dirigida principalment als grans alimentadors d'aquestes aus, però també inclou a aquells esporàdics, com les persones que comparteixen part del seu menjar o en deixen caure molles. També té la intenció de dirigir-se als alimentadors considerats passius, és a dir, aquells que deixen menjar al carrer i que després serveix com a aliment per als coloms. Carme Maté ha remarcat que el que es vol transmetre a la ciutadania és que alimentar els coloms els perjudica perquè els provoca malnutrició, incrementa les postes i fa que es concentrin, cosa que genera baralles entre els mateixos ocells i punts de transmissió de malalties. A més, també ha indicat que es genera una "dependència" i s'acostumen a ser alimentats.
Sobrepoblació de coloms
La directora del Servei de Drets dels Animals ha advertit que amb el menjar que se'ls dona s'està alimentant una part de la població de coloms, que no existiria. Un fet que, segons ha advertit, està contribuint a la sobrepoblació de coloms que pateix Barcelona. Les dades del consistori assenyalen que la densitat de coloms en una ciutat ha de ser d'uns 300-400 per quilòmetre quadrat, i a Barcelona s'estima que n'hi ha entre 1.300 i 1.700 per quilòmetre quadrat. Maté ha indicat que amb aquesta alimentació que es proporciona "estem mantenint una part important de la població, més de la meitat. Si els deixéssim de donar aquests aliments, no hi serien". Segons les dades que té l'Ajuntament, l'existència dels alimentadors pot arribar a triplicar o quadruplicar el nombre de coloms en moments puntuals en determinats espais.
En relació amb els alimentadors dels coloms, Maté ha assegurat que no hi ha un perfil que hagin detectat, sinó que canvia segons l'indret i el districte. En aquest sentit, ha indicat que des del consistori treballen amb ells per saber quina és la seva "visió" i "concepció" que els porta a alimentar coloms. Amb tot, ha avisat que les interaccions amb els alimentadors són una "estratègia a llarg termini". Des del 2017 Barcelona ja fa un control de la població de coloms mitjançant mètodes anticonceptius amb nicarbazina. Actualment, a la ciutat hi ha 42 dispensadors, que cobreixen un total de 35 colònies de coloms. Aquesta mesura ha permès reduir en un 60% la xifra de coloms en les zones tractades. El consistori també va aplicar una mesura dissuasiva dels coloms amb vols de falcons en una prova pilot a les Corts, una iniciativa amb la qual es van foragitar els coloms d'aquella zona durant les 12 setmanes posteriors als vols.