Barcelona està empitjorant. Aquesta és la percepció de l'evolució de la ciutat en el últim any que tenen un 60,1% dels veïns, és a dir, 6 de cada 10 habitants de la capital catalana, segons revelen dades de l'últim baròmetre municipal publicat per l'Ajuntament. Mentrestant, només un 23,1% dels habitants considera que la tendència és la contrària, és a dir, que la ciutat millora, una xifra que creix respecte a l'últim sondeig del desembre del 2021, segons ha destacat Màrius Boada, director de l’Oficina Municipal de Dades. Aquestes xifres contrasten amb el fet que un 54,2% dels enquestats es considera optimista davant el futur de la ciutat, mentre que un 30% es mostra pessimista, que empitjoren els resultats del passat mes de desembre, quan la xifra dels que creien que la ciutat milloraria era del 59%, mentre que els que veien el futur més complicat era del 29%, un nombre similar al actual.
Quins són els principals problemes de Barcelona?
Pel que fa a la gestió política municipal, el percentatge de persones que la consideren "bona o molt bona" creix un 1,5% respecte a fa sis mesos i passa del 37,4% al 38,9%, tot i que segueix sent més elevada la xifra de persones que suspenen l'acció de l'Ajuntament, amb un 47,1% dels enquestats. Per altra banda, la inseguretat i la neteja es consoliden al capdavant de la llista dels principals problemes de Barcelona, segons els seus veïns.
En aquest sentit, un 22% identifica com el principal inconvenient la inseguretat, una xifra que puja lleugerament des del Baròmetre del desembre, quan era del 21%. En canvi, la problemàtica de la neteja, un tema molt recurrent en les crítiques sobre la gestió de Colau, descendeix de manera poc notable, passant d'un 12% al 11,5%. Els segueixen, com ja és habitual, la gestió de la política municipal (7,7%) i l'accés a l'habitatge (7,3%) i el turisme torna a aparèixer entre els principals maldecaps dels barcelonins, després que amb la fi de la pandèmia, aquest hagi tornat a la ciutat. Concretament, ha passat d'un 3 a un 6,1% en només sis mesos.
Com afecta la inflació als barcelonins?
Més enllà de les preguntes sobre la intenció de vot, la valoració dels líders i de la gestió política de la ciutat, el Baròmetre també es fixa en aquesta ocasió en l'impacte de la inflació sobre els comportaments dels veïns de la capital en el seu dia a dia. Així, l'augment dels preus ha canviat alguns dels hàbits més quotidians: el 64,4% ha modificat l’ús dels electrodomèstics per tal d’estalviar (fer-los servir menys o canviar l’horari de les rentadores, per exemple), i entre el 45 i el 51% ha reduït o pensa reduir l’ús de calefacció, les sortides a bars o restaurants, les sortides de lleure, l’ús d’aire condicionat, la compra d’aliments o les sortides de lleure fora de la ciutat. El 31,8% existir modificat o modificarà els seus plans de vacances. Tot i que és un gest molt més minoritari, un 15,2% ha canviat de companyia o tarifa elèctrica.