L'Ajuntament de Barcelona ha participat en el projecte europeu SCOREwater, que ha analitzat les aigües dels barris de Barcelona del Carmel, el Poblenou i Sant Gervasi. Les anàlisis d'aigües residuals han sigut una eina imprescindible de les administracions per fer un seguiment de la pandèmia de la covid-19. Aquest estudi ha permès marcar les característiques de cada barri i definir els seus hàbits ambientals i de salut, així com estimar els patrons de consum de drogues, medicaments, l'exposició de contaminants ambientals i fer un seguiment dels gens resistents a antibiòtics.
Sant Gervasi i les drogues il·legals
L'estudi marca Sant Gervasi com el districte on hi ha més consum de drogues il·legals. En aquest barri, també s'hi troba la presència més gran de gens que resisteixen a antibiòtics, encara que no s'ha pogut correlacionar amb un major consum d'aquests medicaments. A més, un 25% dels veïns d'aquest barri llancen tovalloletes higièniques al vàter, fet perjudicial per a les canonades i per a les deixalles que poden acabar al mar.
El Poblenou i l'activitat comercial
Per la seva banda, el barri del Poblenou s'ha convertit en la zona on hi ha més activitat comercial i de restauració. En les aigües residuals s'hi poden detectar una gran concentració de cafè, cigarretes i alcohol per càpita. Una gran part de les discoteques de la capital de Catalunya es concentra en aquest barri, fet que podria explicar aquests resultats en les seves aigües residuals.
Pel que fa al Carmel, els resultats han constatat que és la zona més residencial de Barcelona de les tres estudiades. Concretament, genera volums d'aigua residual pròxims als 109 litres per habitant al dia. A més, també és la mostra menor amb presència de plastificants, parabens i filtres solars ultraviolats.
El projecte que ha pogut estudiar aquests tres barris és pioner arreu d'Europa. Es basa a instal·lar estacions de monitoratge de les aigües residuals en aquests barris, que han estat operatives durant un any i han permès quantificar els volums, fer un seguiment a temps real de les característiques de les aigües. Ho fa a través de sensors de qualitat i obtenint mostres representatives d'una comunitat concreta. A més, una part important de l'estudi als tres barris ha estat la realització d’enquestes als ciutadans de les comunitats que s’han estudiat. Se'ls ha preguntat sobre diferents aspectes, com ara les pràctiques de gestió de residus impropis a les llars, principalment tovalloletes, olis i greixos i restes de menjar, que no s’haurien d’abocar al clavegueram.