Compte enrere per les festes de la Mercè i la pregunta que es fan els barcelonins i barcelonines és: "Es tornaran a repetir les escenes de botellons i enfrontaments amb els Mossos d'Esquadra que hi va haver durant les festes de Gràcia i de Sants?".
Les aglomeracions de gent al carrer a partir de les 00:30 hores de la nit es deuen a que els bars i restaurants no poden obrir fins més tard i a que l'oci nocturn segueix sense poder obrir. Precisament aquest dijous, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va indicar que l'oci nocturn havia de seguir tancat.
Aquest divendres, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha demanat "espais de descompressió". "Si no hi ha espais on fer l'activitat de nit ens trobem amb els espectacles que ens trobem arreu", ha manifestat.
Batlle ha explicat que ja s'ha reunit amb les federacions de l'oci nocturn per parlar sobre aquest tema i per "compartir preocupacions". El tinent d'alcalde de Seguretat ha fet la petició d'aquests espais ara que venen les festes de la Mercè i els ha vist molt necessaris per tal de "poder celebrar la festa amb condicions i d'una manera ordenada".
Colau i la reobertura de l'oci nocturn
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va suggerir aquest dimecres al Procicat que es plantegi la reobertura de l'oci nocturn abans de les festes de la Mercè. Colau creu que seria "bo" fer-ho, per tal d'evitar un efecte crida i de concentració de persones aprofitant les activitats d'aquells dies (del 23 al 26 de setembre).
Unes activitats que, en tot cas, tornaran a ser amb cita prèvia obligatòria i control d'aforament, va recordar l'alcaldessa abans de demanar responsabilitat als assistents. Colau va dir que entén que el Govern vulgui ser "molt prudent" amb la desescalada, però que les dades de la pandèmia "estan millorant molt" i per això va insistir a demanar una reobertura "no precipitada, però sí abans de les festes".
La decisió del TSJC
El TSJC va rebutjar aquest dijous les mesures cautelars plantejades per la patronal FECASARM per reobrir ja l'oci nocturn més enllà de les 00.30 hores. El tribunal ja havia descartat les mesures cautelaríssimes i ara ha pres la mateixa decisió respecte a les cautelars. El sector havia reclamat poder reobrir a l'aire lliure fins a les 3.30 hores i que la restauració ho fes fins a la 1. Pel que fa als locals interiors, plantejava que poguessin obrir amb un sistema d'accés mitjançant un test d'antígens negatiu entre les 24 i les 48 hores prèvies.
El TSJC va argumentar que la patronal no acredita que el seu perjudici econòmic sigui desproporcionat en comparació amb el que suposaria l'obertura de l'oci nocturn pel que fa al dret a la vida i a la protecció de la salut. En aquest sentit, citava les dades de la pandèmia de mitjans d'agost, quan es va interposar el recurs de la FECASARM.
Al seu parer, la situació "justifica l'adopció de les mesures de salut pública que siguin necessàries per controlar i evitar l'increment de contagis i d'ingressos hospitalaris per a la protecció de la població enfront del virus, i de la funcionalitat del sistema sanitari per assegurar la necessària assistència i tractament a tots els malalts de covid-19 i d'altres patologies".