La inseguretat és el problema més greu detectat pels barcelonins segons el Baròmetre Municipal de l’Ajuntament de Barcelona de desembre de l’any passat. I ho és amb diferència, ja que així ho perceben un 20,8% dels ciutadans, molt per sobre dels altres principals problemes, com la neteja (11,8%), l’accés a l’habitatge (6,5%), la gestió política municipal (5,6%) i l’atur i les condicions de treball (5,5%). Malgrat això, el cinquè tinent d’alcaldia i responsable de l’àrea de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha preferit donar un missatge de confiança davant les dades policials aportades aquest divendres en la reunió de la Junta Local de Seguretat de Barcelona.
La principal xifra que ha volgut donar l’ajuntament és que l’any 2021 s’ha tancat amb una baixada d’un 35% dels fets delictius respecte al 2019 i un augment del 10% respecte al 2020, que tot i que globalment es poden considerar com a dades positives, amaguen que aquest 2021 encara no s’ha recuperat la normalitat en tots els aspectes socials respecte als temps anteriors a la pandèmia, i, per tant, cal reconèixer un biaix en les comparacions anuals. Sigui com sigui, el fet és que mentre la ciutadania percep la inseguretat com el problema més greu de la ciutat, per a Batlle aquesta qüestió és matisable, malgrat no defugir la necessitat de “posar tots els esforços a revertir la situació”.
De fet, el tinent d’alcalde ha volgut deixar clar que la percepció no és necessàriament correlativa a la realitat. Com si fos un embarbussament, Batlle ha afirmat, en la roda de premsa posterior a la reunió, que “la percepció és la seguretat percebuda per cada persona”, o més desenvolupat, “la percepció és la sensació que la ciutadania pot tenir respecte al tema de la seguretat”. En contrast amb això, Batlle ha assegurat que “el cert és que hi ha hagut una millora objectiva de les dades”, però, addicionalment, ha afegit que es treballa en “la possibilitat de fer una enquesta més qualitativa que ens permeti identificar amb claredat de què parlem quan parlem d’inseguretat”.
En aquest sentit, Batlle ha apuntat que pot haver-hi molts factors que impulsin aquesta percepció d’inseguretat, com ara “la inseguretat social, econòmica, laboral, en l’àmbit familiar i tot el que fa referència als problemes de convivència, sense oblidar els que estan lligats a l’activitat delinqüencial”. “Estem analitzant aquests diferents àmbits”, ha afegit, per assenyalar que s’intenta acotar millor què vol dir la ciutadania quan diu que la inseguretat és el principal problema de Barcelona.
La multireincidència com a factor extern
De fet, un dels problemes més greus segons les dades facilitades per la Junta Local de Seguretat és el de la multireincidència. En aquest sentit, Batlle ha assenyalat que és una qüestió “molt preocupant”, però ha volgut insistir que el problema no és de l’Ajuntament de Barcelona sinó del govern espanyol i del Congrés dels Diputats, ja que considera que cal fer una puntualització al codi penal “que ens trauria molta gent del carrer”. “Només demanem que canviïn un punt i una coma”, ha afegit Batlle, que ha exigit al Congrés que “legisli contra la sensació d’impunitat”, perquè considera que aquesta percepció d’impunitat dels delinqüents multireincidents “incideix negativament sobre la sensació d’inseguretat”.
Pel que fa a les xifres facilitades per la Junta Local de Seguretat, el 2021 es van registrar 146.605 delictes, es van fer 19.194 detencions i 39.974 investigats. En el cas dels delictes contra el patrimoni, s’ha registrat una reducció del 39% respecte al 2019 i un augment del 9,6% respecte al 2020. En canvi, els delictes contra les persones (lesions, agressions i abusos sexuals, maltractaments en l’àmbit de la llar i amenaces) han augmentat un 4% respecte al 2019 i un 13,5% respecte al 2020.
Quant a les agressions i abusos sexuals, aquests han pujat un 13% respecte al 2019 i un 36% respecte al 2020. Cal tenir present que aquestes dades es refereixen als fets denunciats i que alguns d’ells han passat en anys anteriors però s’han acabat denunciant aquest darrer any. La resolució de les agressions sexuals arriba al 80% i la dels abusos sexuals al 77%. Al voltant del 30% de les denúncies per agressions i abusos sexuals que s’han registrat a Barcelona s’han ubicat en l’àmbit de la violència de gènere i una altra part destacada estarien relacionades en l’àmbit de la nit i la festa.