A tots ens ha passat que fora de Catalunya hem demanat un biquini en un bar i no ens han entès. Segur que en alguna d'aquestes situacions t'hauràs preguntat d'on ve aquest nom i perquè a Barcelona, i Catalunya, diem que mengem un biquini quan mengem un entrepà calent de pa de motlle i pernil dolç i formatge? Una primera hipòtesi que ens podria venir al cap seria perquè en servir-se partit en dues meitats triangulars ens podria recordar aquesta peça de bany, però no, l'explicació no la trobem en la seva geometria. Per trobar l'origen del nom hem d'ubicar-nos als anys 50, en una popular sala de ball de Barcelona, la Sala Bikini.

 

Aquesta sala va obrir el 1953 al número 571 de l'avinguda Diagonal (avenida del Generalísimo en aquell moment), en un solar triangular delimitat per la mencionada avinguda, el carrer d'Anglesola i el de Numància. Aquest emplaçament l'hem de visualitzar molt canviat, l'actual Illa Diagonal no existia, i l'entorn estava molt menys construït. L'establiment va obrir sota un concepte molt diferent del de local discoteca que porta el seu nom avui en dia. Projectat per l'arquitecte Julio Chinchilla Ballesta, s'inspirava en els clubs americans. Disposava d'amplis espais tant interiors com exteriors, amb modern mobiliari i importava conceptes molt innovadors a la ciutat. Disposava, per exemple, d'un minigolf i una pista de bitlles.

🏬 Entresol? Principal? El perquè de l'embolic dels pisos als edificis de l’Eixample de Barcelona

Però tornem a l'entrepà i l'origen del seu nom. Segons explica la història, en l'original sala Bikini es van començar a servir entrepans calents de pa de motlle, pernil i formatge, fent una adaptació del conegut entrepà francès croque monsieur. L'entrepà barceloní era més senzill, sense estar gratinat, i per evitar utilitzar el nom francès l'anomenaven simplement "entrepà de la casa".

Encara que ara sembli un entrepà que no pot faltar enlloc i una opció confiable davant l'extensa carta d'alguns llocs, la sala Bikini va ser el primer punt on es va començar a servir aquí. Per això quan la gent quan anava a altres establiments de la ciutat va començar a demanar entrepans com el que feien al Bikini. I Segons sembla, el nom es va enganxar i la gent va acabar anomenant als sandvitxos mixtos directament com a "biquini"

L'entrada del Bikini històric, quan més que una sala de concerts era un complex lúdico-musical / Foto: Quaderns d'Arquitectura i Urbanisme
Interior del Biquini històric / Foto: Quaderns d'Arquitectura i Urbanisme
Esbós de l'Illa Diagonal, que transformaria completament el Bikini / Foto: Arquitectura Viva

Però l'original sala de ball es transformaria per complert als anys 90, perdent el seu esperit original. A finals dels 80, la gran illa delimitada per l'avinguda Diagonal i els carrers Numància, Déu i Mata i Entença era un gran solar, compost per 12 parcel·les, ocupades entre d'altres per l'antic Hospital de Sant Joan de Déu i la Sala Bikini. Aquell any l'Ajuntament va convocar un concurs internacional d'idees per ordenar i desenvolupar aquesta gran illa que es batejaria com a Mansana Diagonal. Es tractaria d'una actuació de 56.000 m², que planificaria tota mena d'usos públics i privats. Amb aquesta transformació, ja als 90 es va construir el gran edifici de l'Illa Diagonal i la sala Bikini es va traslladar i transformar en un nou espai dins la mateixa illa. El que ens preguntem ara és si a la sala hi serviran seguint els entrepans de la casa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!