Tretze mercats tradicionals de diferents països del món, entre els quals el de la Boqueria, a Barcelona, han subscrit una petició per sol·licitar a la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura) que reconegui aquests llocs històrics com a Patrimoni de la Humanitat. Segons un comunicat del mercat barceloní, així ha quedat recollit al document acordat pels màxims representants dels tretze mercats reunits la setmana passada a Florència (Itàlia) amb motiu del 150è aniversari de l'emblemàtic Mercato di San Lorenzo. El president de la Boqueria, Jordi Mas, va destacar durant l'assistència al congrés, celebrat a la sala Luca Giordano del Palau Medici Riccardi de Florència, la importància d'aconseguir el reconeixement oficial per part de l'organisme de les Nacions Unides, ja que això garantirà la preservació i la protecció dels mercats com a estaments històrics.

“Juntament amb la resta de representants hem acordat la necessitat d'impulsar accions per protegir la identitat dels nostres mercats i reflexionar sobre el mercat del futur", va afirmar Mas, que també ha apuntat que “avui dia veiem nous hàbits de consum que impliquen el consum al mateix establiment, i per això hem de potenciar la gastronomia a les parades, per tal de diversificar l'oferta sempre basada en productes frescos i de qualitat, per poder satisfer tant els turistes com els clients locals de tota la vida”. Per la seva banda, el president del consorci Storico Mercato Centrale de Florència, Massimo Manetti, va posar en relleu que “tot i les diferències geogràfiques i culturals, el desafiament que tenim és el mateix: defensar la història i la tradició que es transmeten de generació en generació”. Manetti va precisar que en un mes s'iniciaria la recollida de signatures per al memoràndum amb què se sol·licitarà a la UNESCO el reconeixement oficial.

A més de la Boqueria i el de San Lorenzo, van assistir al congrés i van subscriure la petició el mercat de la Esperanza, de Santander (Espanya); el mercat Torvehallerne KBH, de Copenhaguen (Dinamarca); el Nishiki Market, de Kioto (Japó); l’Oslo Mathallen (Noruega); el Malmø Saluhall (Suècia); el mercat de Cork (Irlanda); el Markthalle Neun, de Berlin (Alemanya); el Nami Market, de Riga (Letònia); el Mahane Yehuda Market, de Jerusalem (Israel); el Mercato delle vettovaglie, de Livorno (Italia); i el MEQ, de Follonica (Itàlia).

Un mercat marcat per la turistificació

El mercat de la Boqueria, situat a la Rambla de Barcelona, manté la seva vocació tradicional, però està molt marcat per la turistificació, un fet que ha implicat que bona part de les parades s’hagin reconvertit en espais de menjar ràpid enfocats a aquest públic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!