L’antic mercat del Born de Barcelona ha quedat finalment integrat en l’estructura del Museu d’Història de Barcelona, que al seu torn estrena nova imatge de marca deixant enrere el seu acrònim MUHBA. Aquests són dos elements ben visibles del nou enfocament que ja ha començat a impulsar Carles García Hermosilla, el nou director del museu, que va rellevar el desembre del 2024 Joan Roca, que va deixar el càrrec per jubilació, i que aquest dijous ha estat presentat de manera “oficial” per part del regidor de Cultura, Xavier Marcé, en un acte que ha servit per, precisament, donar a conèixer els nous passos d’aquesta nova direcció.
De fet, la integració del Born ja es va anunciar l’any passat, però ara s’ha concretat com serà. D’entrada, es perd l’etiqueta de Centre de Cultura i Memòria, un fet que es pot interpretar com l’enterrament definitiu del projecte inicial del Born i el seu jaciment arqueològic com a espai per recordar els fets del 1714, que és el que va portar a la inauguració del centre en el marc de la commemoració del tricentenari de la desfeta catalana durant la guerra de Successió i que, en tot cas, ja havia quedat del tot diluïda durant els dos mandats d’Ada Colau. Ara bé, Marcé ha insistit que els conceptes de cultura i memòria “seguiran presents en les línies de treball”.
En el marc d’aquesta integració hi ha un altre canvi de pes impulsat per la nova direcció, el canvi de marca del museu, que deixa enrere l’acrònim MUHBA i es passarà a dir oficialment Museu d’Història de Barcelona, afegint en cada cas el nom de la seu o subseu. Així, l’antic mercat es coneixerà a partir d’ara com El Born. Museu d’Història de Barcelona. Aquests canvis han estat, segons el mateix García Hermosilla, necessaris per “culminar la integració” i alhora “transformar el paradigma d’absorció pel paradigma de fusió”, de manera que la mateixa “integració del Born transformi el conjunt del Museu d’Història de Barcelona”.
Llibreria i possibilitat de visitar el jaciment
En aquest esperit de renovació del Born es preveuen novetats en les exposicions i els itineraris, amb dues d'elles ja en funcionament, la renovació de tota la cartelleria de la Balconada, que dona informació de context al jaciment arqueològic, i la instal·lació anomenada Espai Mercat, una instal·lació que explica la història del mercat i la seva relació amb el parc de la Ciutadella com a elements d’una transformació històrica de Barcelona. També es preveu la recuperació de la llibreria, que fa anys que es va tancar, aquest cop a càrrec del servei de publicacions de l’Ajuntament de Barcelona. Això sí, no està previst recuperar el servei de bar i restaurant, ja que, com molt gràficament ha explicat Marcé, “som en una zona a la que no li falten bars”.
Ara bé, un canvi amb el que treballa la nova direcció del Museu d’Història és el d’obrir el jaciment arqueològic a les visites lliures, tenint en compte que actualment només s’hi pot baixar en grup i en el marc de visites guiades. Això sí, García Hermosilla ha apuntat que aquesta possibilitat és, de moment, una “voluntat”. “Ho estem començant a treballar, però hi ha problemes de conservació i accessibilitat”, ha apuntat el director del museu, insistint que “la voluntat és que sigui possible perquè creiem que pot tenir una potència fer aquesta visita continua incloent el jaciment”, ja que es vol configurar la visita al Born com un itinerari “més vivencial” que, com en molts museus, podria acabar per la llibreria.
Pel que fa als espais expositius del Born, a banda del nou Espai Mercat es treballa en la renovació de l’exposició permanent a la sala Villarroel ‘La Barcelona de 1700, de les pedres a les persones”, amb un plantejament més dinàmic i la presència de més elements audiovisuals i centrada en la ciutat entre 1519 i 1717 i el seu context social, econòmic i institucional. Així mateix, destaca la recuperació de la sala Casanova com a espai per a exposicions temporals, amb la voluntat de renovar els continguts i facilitar un diàleg constant amb la ciutadania. Finalment, la sala Castellví acollirà una instal·lació audiovisual i interactiva sobre la Barcelona del final de l’època moderna i l’inici de la contemporània. En tot cas, les exposicions mantindrien al centre de la visita el jaciment arqueològic, i és per això mateix que poder-lo visitar de manera lliure podria esdevenir una peça clau d’aquest Born renovat.