La desaparició de les cabines telefòniques, en desús davant la universalització dels telèfons mòbils, no serà del tot definitiva. L’última de les cabines existents a Barcelona del tipus amb sostre, recobriment de vidre i portes -és a dir, la cabina, cabina- va estar activa -ja sense portes- fins fa poc al carrer del Lledoner, al barri de Sant Genís dels Agudells (Horta-Guinardó), amb l’indicatiu 8595-A. El març del 2021 Telefónica i l’Ajuntament de Barcelona van acordar la cessió amb l’objectiu de preservar-la com a element patrimonial. A partir del 22 d’abril, vigília de Sant Jordi, iniciarà una nova vida, ara reconvertida en bibliocabina.
Segons ha informat el districte d’Horta-Guinardó, el divendres 22 i com a preludi de Sant Jordi, s’inaugurarà la bibliocabina de Sant Genís, situada a la plaça Meguidó, davant del Centre Cívic Casa Groga. Els actes d’inauguració començaran a partir de les 17 h, amb animació i parades solidàries i a les 18.30 h s’inaugurarà la bibliocabina. Així, després del procés de restauració, l’última cabina de Barcelona torna a Sant Genís, i ho fa convertida en un punt d’intercanvi de llibres en un acte organitzat per la Comissió de Festes de Sant Genís dels Agudells. Finalment, a les 19 h, a la sala d’actes del Centre Cívic Casa Groga es farà el lliurament de premis del X Concurs Literari Infantil i Juvenil i del VIII Premi Pere de la Fuente a càrrec de l’Associació de veïns i veïnes de Sant Genís.
Ús decidit en consulta veïnal
L’ús de la cabina com a punt d’intercanvi de llibres es va decidir en una consulta veïnal, realitzada el 2017 entre els residents del barri, a partir de la qual es va determinar quin havia de ser el seu futur. En total es van presentar 93 idees d’usos, entre les quals hi va haver propostes perquè la cabina oferís una línia directa amb el telèfon del civisme o amb el 112, perquè es convertís en un punt wifi o perquè continués essent una cabina. Finalment, la proposta que més vots va obtenir va ser la de convertir-la en un punt d’intercanvi de llibres.
L’última cabina de Telefònica del model amb porta va sortir de l’anonimat gràcies a Anna Farré, antiga professora d’institut i veïna de l’Eixample que va iniciar una campanya per a preservar-la. D’aquesta manera, propiciat per l’interès de la ciutadania i pel districte d’Horta-Guinardó, es va engegar aquest procés per convertir-la en patrimoni històric i urbanístic del barri i de la ciutat. “Crec que aquestes cabines s’han de conservar, són testimonis d’una època i d’un barri i qui més qui menys té alguna anècdota. Hi ha gent que feia servir un cordill o un xiclet per recuperar una moneda perduda, nòvios i nòvies que es trucaven des de les cabines perquè a casa no veien bé la relació o aquells que es deixaven coses i d’altres ho recuperaven”, va explicar Farré el febrer del 2017, en declaracions a elNacional.cat.