Calaix de Sastre és una obra d’importància cabdal per a historiadors i divulgadors de Barcelona, a més de ser un precedent del periodisme local de la ciutat. Es tracta del dietari escrit per Rafael d’Amat i de Cortada, baró de Maldà, entre els anys 1769 i 1819 i que s’apleguen en una col·lecció de 69 volums manuscrits que mai s’han arribat a publicar íntegrament, per bé que existeixen algunes edicions parcials. Al llarg dels seus textos, el baró de Maldà recull en un llenguatge popular i col·loquial el dia a dia de la ciutat de Barcelona, durant cinquanta anys, amb les notícies i vicissituds que va viure la ciutat durant aquell temps i que ara estan, per primer cop, a l’abast de tothom gràcies a l’edició digitalitzada i en accés obert de la Biblioteca de Catalunya.
Després que el desembre del 2023 la Biblioteca de Catalunya va adquirir seixanta-un volums de l'obra, als quals va poder sumar vuit volums de la mateixa sèrie, adquirits amb anterioritat i que es conservaven en el fons de la Biblioteca de Catalunya, ara s’ha penjat al seu web la versió digitalitzada, d’accés obert, que permet capbussar-se en una magna obra que relata com va ser la vida a la ciutat a cavall dels segles XVIII i XIX, inclosos els episodis bèl·lics, com la Guerra del Francès, a més de volums dedicats a la narració dels viatges i excursions que el baró feia a les seves possessions, molt sovint per assistir a les festes majors, d'algunes peces literàries breus i d'altres textos sobre diversos temes.
Per això mateix, Calaix de sastre, en què s’explicarà tot quant va succeint a Barcelona i veïnat des de mig any de 1769, a les que seguiran les dels altres anys esdevenidors per divertiment de l’autor i de sos oients, es considera un dels màxims exponents de la prosa memorialista i autobiogràfica dels segles XVIII i XIX a Catalunya. Una crònica que esdevé una font indiscutible per a la investigació de la Catalunya de l'època, especialment de la ciutat de Barcelona, en molts àmbits, des de la llengua i la literatura, l'art, la geografia, la història, les tradicions, la religió, i la biografia, entre altres temes, i que té una importància similar a les de les conegudes Rúbriques de Bruniquer, que recullen informacions de Barcelona entre 1249 i 1713 i novament consultables en línia. Com a document històric important, per la detallada descripció de fets, esdeveniments i comportaments socials de l’època és també considerat un dels precedents del periodisme local de Barcelona.
Iniciativa per fer-ne la transcripció
Un cop digitalitzats, els manuscrits es poden consultar en obert en línia a la Memòria Digital de Catalunya i també a Transcriu-me!!, des d'on tothom que ho vulgui pot contribuir a fer-ne la transcripció per facilitar que sigui recercable a text complet. Transcriu-me!! és una iniciativa de col·laboració impulsada per la Biblioteca de Catalunya, amb el suport del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC). S'adreça al personal investigador i a la ciutadania en general, amb l'objectiu de millorar l'accés als continguts digitals que publica la Biblioteca de Catalunya quan es tracta de manuscrits que no es poden transcriure mitjançant procediments automàtics.