L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dimarts la compra de l’antiga seu de l'editorial Gustavo Gili per convertir-la en el nou Centre de Cultura i Educació de Barcelona, en una operació que permetrà un joc de “caramboles” en altres espais municipals com el Palau de la Virreina, l’antiga Escola Massana i l’escola Francesc Macià. Segons que ha explicat el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, en el mateix edifici, la compra permetrà traslladar-hi les oficines de l’ICUB -Institut de Cultura de Barcelona- i l’IMEB -Institut Municipal d’Educació de Barcelona-, de tal manera que els espais desallotjats per aquest organismes seran destinats a noves funcionalitats.

L’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili, que va estar en ús fins l’any 2015, és un immoble ubicat a l’interior d’illa del carrer Rosselló, 87 i és un bon exemple de l’arquitectura racionalista del segle XX. Construït el 1960 i premi FAD el 1961, és un espai que habitualment forma part del circuit Open House i va ser obra dels arquitectes Joaquim Gili (nebot del fundador de l'editorial) i Francesc Bassó. A més, és un edifici protegit com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i s’ha obert un expedient per declarar-lo com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). En desús des que l’editorial es va traslladar, el consistori ha tancat amb la família la compra per un valor de 9,5 milions d’euros que surten de la partida pressupostària de 30 milions pactada amb ERC per a la recuperació de patrimoni arquitectònic de la ciutat.

sede editorial gustavo gili foto ajbcn (1)

L'edifici és un exemple de l'arquitectura racionalista / AjBCN

De fet, Jordi Martí ha volgut reconèixer el paper d’ERC en la decisió d’adquirir edificis singulars de la ciutat i els mateixos republicans han mostrat la seva satisfacció tot i fer notar, per mitjà d’un apunt a twitter del regidor Jordi Coronas, que no es destinaria a l’ús previst per ERC, el de seu de la nova Bauhaus europea promogut per Ursula von der Leyen. En tot cas, Martí ha assenyalat que dins d’aquesta partida el consistori ja ha adquirit els immobles del Molino i del Gimnàs Sant Pau, al qual ara se suma la seu de Gustavo Gili.

Joc de caramboles

L’immoble, de 6.800 metres quadrats, es destinarà a oficines però també tindrà una part per oferir exposicions culturals, i alhora permetrà aquestes “caramboles”, segons definició de Martí, que possibilitarà alliberar els dos edificis que actualment funcionen com a seus dels dos instituts i ubicar-hi nous equipaments o ampliar-ne d’existents. Així, el Palau de la Virreina, a la Rambla, quedarà buidat d’oficines de manera que es podrà ampliar La Virreina Centre de la Imatge per consolidar-la com un centre cultural de referència i com agent central en la dinamització del nou projecte de la Rambla. A més, el tinent d’alcaldia ha assenyalat que hi ha el projecte de recuperar uns habitatges del mateix Palau, situats sobre l’establiment Casa Beethoven i ara ocupats per oficines, per fer-hi “habitatges per a artistes”.

sede editorial gustavo gili foto ajbcn (5)

El nou edifici es destinarà a oficines / AjBCN

A més, la seu de l’IMEB, actualment a la plaça d’Espanya, 5, serà utilitzat per a l’ampliació de l’Escola Francesc Macià i també com a espai per a usos comunitaris del barri. De retruc, també es podran buidar dependències actualment situades a l’antiga escola Massana i utilitzades per l’ICUB, i l’espai alliberat servirà per ampliar la biblioteca de Sant Pau, situada al mateix complex de l’Antic Hospital de Sant Pau i la Santa Creu.

 

Imatge principal: Façana principal de l'antiga seu de l'editorial Gustavo Gili / AjBCN