La petició de la CUP-Capgirem Barcelona de retirar l’estàtua a Colom del Portal de la Pau per considerar que serveix per a “l’enaltiment de la conquesta d’Amèrica” i per tant és un símbol de “l’imperialisme, l’opressió i la segregació” porta a la memòria de molts barcelonins un altre símbol del descobriment d’Amèrica relacionat amb la ciutat de Barcelona, la desapareguda Caravel·la de Colom, la Santa Maria.
Ancorada al Port Vell, al costat de les Golondrines i a tocar d’on ara hi ha la passarel·la que mena al Maremagnum, durant molts anys s’hi va exhibir un vaixell obert al públic que, malgrat que molts visitants el consideraven com l’autèntic barco que va fer el viatge a les Índies, no només no era l’original, sinó que ni tan sols era una caravel·la, encara que popularment es coneixia com a tal.
Efectivament, el vaixell, pròpiament una 'nau' i no una ‘caravel·la’, va ser una rèplica de dubtós historicisme construïda per fer la pel·lícula Alba de América, del 1951, una peça de la filmografia franquista destinada a honorar les gestes de la hispanitat. Poc després de la seva intervenció cinematogràfica, el vaixell va anar a parar al moll de Barcelona, on ben aviat es va convertir en una atracció turística del tardofranquisme i dels primers anys de la democràcia.
Atemptat de Terra Lliure
Si actualment la CUP interpreta que el monument a Colom és un símbol “d’imperialisme i opressió”, en el seu moment l’organització terrorista Terra Lliure va considerar que la caravel·la era un símbol d’espanyolitat i va atemptar contra el vaixell, provocant-hi un parell d’incendis al maig del 1990.
La ‘caravel·la’ va quedar prou malmesa com perquè les autoritats portuàries s’adonessin que les reparacions eren més costoses que els ingressos que pogués reportar el vaixell, i en plena febre olímpica van optar per retirar-la. Poc després va ser remolcada en direcció al Maresme mar endins i enfonsada a l’altura d’Arenys de Mar.
Rèpliques a Huelva
En paral·lel a la desaparició de la rèplica barcelonina i enmig de les celebracions del cinquè centenari del descobriment d’Amèrica, a Huelva es va construir el Moll de les Caravel·les, que inclou rèpliques dels tres vaixells, la Santa Maria, la Pinta i la Niña, aquest cop amb més rigor històric que la desapareguda caravel·la barcelonina.