La il·lustradora, pintora i escultora Carme Solé Vendrell (Barcelona, 1944), ha donat el tret de sortida a la Mercè 2024, la festa major de Barcelona, amb la lectura d’un pregó força emocional i biogràfic dedicat especialment als infants, “als nens i nenes de la nostra ciutat i d’arreu”, perquè “ens fan la vida més alegre i ens l’omplen d’esperança”. Solé Vendrell, coneguda entre d’altres per la campanya d’il·lustracions de nens circumspectes Why? ha aprofitat el seu moment de protagonisme per proclamar la necessitat de protegir els infants i d’educar-los “en la bona lectura”, perquè, ha afirmat, “això els farà lliures”.

Solé Vendrell ha arribat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona com a digna successora de la pregonera de l’any passat, l’escriptora Najat el Hachmi, que va provocar una polèmica que, feliçment, va quedar en no res. Val a dir que l’elecció d’enguany prometia un inici de la festa major de Barcelona molt més plàcid. De fet, aquest 2024 les crítiques han anat pel cartell, i des de l’extrema dreta, per triar Casablanca com a ciutat convidada, però hi ha hagut una acceptació general en l’elecció de la pregonera i el seu discurs d’obertura tampoc no ha generat discrepàncies ni malentesos.

De fet, des de la mateixa sala noble de la Casa Gran, la il·lustradora ha convidat els barcelonins i barcelonines a que, amb motiu de l’inici de les festes de la Mercè, “la vostra mirada sigui com la d’un infant”, i per això mateix ha volgut sumar, en l’apartat de dedicatòries, a personatges molt vinculats amb la canalla, com Albert Jané, creador de la revista infantil Cavall Fort i l’escriptor Joaquim Carbó, així com la il·lustradora i mestra Fina Rifà, a més de fer extensiva la dedicatòria “a la Barcelona dels barris, dels teatres, les biblioteques, els museus, la música, la dansa i la cultura que tot ho abraça”. 

Pregó força autobiogràfic

Així mateix, Solé Vendrell ha apostat per un contingut força autobiogràfic, on hi ha hagut espai per glossar la seva vida a Horta, “un barri amb tres teatres i un accent propi que el distingeix”, tot recordant la seva infantesa entre els carrers de Chapí i del Vent i, especialment, el moment més tràgic, la mort de la mare quan tenia 9 anys, i com d’allà en van sortir un nou matrimoni del pare, sis germans més i un avi fantàstic que era bomber i que la nit de Reis “disfressat de patge pujava al balcó de l’Ajuntament per una escala molt llarga amb una safata de dolços a la mà”.

Foto: Montse Giralt
Foto: Montse Giralt
Foto: Montse Giralt

Ara bé, si una cosa ha quedat clara del pregó ha estat la crida de la pregonera a convidar els nens a llegir i a allunyar-los de pantalles i mòbils, “quan penso en tots els infants que estan abduïts per les pantalles i de com se’ls priva de la llibertat d’escollir, de compartir, de jugar d’imaginar”. “Des d’aquí m’adhereixo a la campanya Adolescència Lliure de Mòbils, que lluita per ajornar l’accés als mòbils fins als 16 anys”, ha proclamat, en el moment de donar pas a tres adolescents “que han sigut dels privilegiats que fins als catorze anys no han tingut accés als mòbils”, la Jana, el Dídac i l’Aniol, amb els que ha pintat i acolorit una de les seves figures icòniques, un Why? “amb una mica d’esperança”.

En una enumeració de records viscuts, la pregonera ha citat Gabriel García Márquez entre moltes altres col·laboracions i ha llançat una crida, la d’organitzar una marxa silenciosa pels carrers de Barcelona amb nens de tots els barris “per demanar la pau”. “No entenc les guerres, no entenc la mort de tants i tants infants, el sofriment dels infants maltractats, nens soldats, dels que son moneda de canvi pel tràfic d’òrgans i prostitució”, ha expressat al final de parlament, per apuntar que encara que,  “l’únic llenguatge universal és el plor d’un infant”, convidar tothom a “lluitar perquè l’únic llenguatge universal sigui el somriure d’un infant”. “Fem que el seu plor es converteixi en un somriure, visca la Festa Major de la Mercè”, han estat les paraules amb les que Solé Vendrell ha clos el pregó. 

Prèviament, Jaume Collboni s’ha dirigit al públic congregat al Saló de Cent en la que és la seva segona Mercè com a alcalde de Barcelona. Amb la majoria de regidors presents i la significativa absència d’Ada Colau, Collboni ha demanat, en sintonia amb el missatge del pregó, posar els infants al centre de la festa, defensant que “tots els nens i nenes tinguin oportunitats per aprendre i gaudir la infantesa”. “La Mercè no és només festa, és compromís amb la ciutat”, ha afegit l’alcalde.  

En nom de Casablanca, la ciutat convidada en l’edició d’enguany, ha pres la paraula el tinent d’alcaldia Abderrahim Outass, que en el seu discurs, en àrab, ha destacat la relació d’amistat de la seva ciutat amb Barcelona, “una relació històrica que espero que continuï en el futur” i ha excusat la presència de l’alcaldessa de Casablanca a causa de la inauguració, aquests mateixos dies, de dues línies de tramvia. Acabada la lectura del pregó, la plaça de Sant Jaume ha viscut el tradicional Toc d’Inici, amb la participació dels Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar, els Capgrossos Macers i els Cavallets Cotoners i el bestiari barceloní, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, la Víbria i el Drac. Barcelona ja viu la festa major!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!