La forma actual del districte de Ciutat Vella prové de l’any 1984, quan l’Ajuntament de Barcelona va aprovar la vigent divisió de la ciutat en deu entitats, però el seu origen es troba en la ciutat històrica, la que va viure tancada en les seves muralles fins a l’enderroc d’aquestes ja a la segona meitat del segle XIX, més la Barceloneta, un barri fora muralles però íntimament lligat al nucli vell de Barcelona. Amb poc més de 100.000 habitants, el districte destaca pel seu rol de centre de la ciutat, per la qual cosa té una gran varietat de residents als quals cal sumar la visita obligatòria de milions de turistes cada any.

🚂 Una estació ‘secessionista’, un miró monumental i altres atractius de l’Eixample

📣 Un complex modernista, una pedrera baptismal i altres atractius de les Corts

📍 Un chillida espectacular, un viaducte monumental i altres atractius de Gràcia

📌 Un submarí insòlit, una caseta de nines de somni i altres atractius de Sarrià-Sant Gervasi

👒 Una icona industrial, una estació modernista, un jardí reivindicatiu i altres atractius de Sants-Montjuïc

🏭 Un singular nucli rural, la rambla més popular, vestigis industrials i altres atractius de Sant Martí

👀 Les millors vistes de Barcelona, un jardí gaudinià, uns mistos gegantins i altres atractius d’Horta-Guinardó

Una inesperada Dama d’Elx, una església brutalista, l’antic canòdrom i altres atractius de Sant Andreu

🏰 Un castell fals, l’antic mental, un grapat d’aqüeductes i altres atractius de Nou Barris

Delimitat per les rondes que van substituir les muralles -Sant Pere, Universitat, Sant Antoni i Sant Pau-, més el Paral·lel i el passeig Lluís Companys, el districte inclou en el seu territori el gran parc central de Barcelona, el de la Ciutadella, a més de bona part dels atractius turístics, així com el centre administratiu de la plaça de Sant Jaume, amb la Casa Gran i el Palau de la Generalitat, a més de les platges més concorregudes de la ciutat. Si el districte està format per quatre barris, aquí van quatre recomanacions de punts d’interès, una per cada barri.

La Barceloneta: La Barcelona marinera

El barri de la Barceloneta va ser planificat i construït a mitjans de segle XVIII a partir d’un projecte militar que va afavorir els carrers rectilinis i les illes de cases regulars amb edificis de poca alçada per no obstaculitzar l’artilleria de la muralla en cas d’atac marítim. Construït sobre el que històricament havien sigut sorrals i convertit en barri mariner, amb el pas del temps, del primigeni projecte en queda poc més enllà del traçat dels carrers, perquè els edificis van guanyar altura i van patir continues subdivisions fins a arribar a l’anomenat quart de pis, és a dir, la partició en quatre parts d’un pis original. Amb tot, al carrer Sant Carles encara queda dempeus una casa original, que permet entendre com era el barri i que actualment funciona com a equipament cultural.

Punts interés districte Ciutat Vella / Foto: Carlos Baglietto
La Barceloneta no ha canviat respecte a la disposició de carrers, però les edificacions han canviat molt. Al carrer de Sant Carles es conserva una de les edificacions originals, que permet visualitzar com ha canviat el barri / Foto: Carlos Baglietto

El Gòtic: El gran monument casteller

El Gòtic o Barri Gòtic compren tot el territori entre la Rambla i la Via Laietana, un espai ben divers que inclou espais prou diferenciats com la zona comercial del Portal de l’Àngel, la més monumental dels entorns de la Catedral i la més residencial al voltant de la basílica de la Mercè. A més, a la plaça de Sant Jaume hi ha el centre administratiu de Barcelona i de Catalunya, amb el Palau de la Generalitat i la Casa Gran. Tot i que el barri destaca pels seus elements gòtics o goticitzants, darrere de l’Ajuntament, a la plaça de Sant Miquel, s’hi troba un monument singular, Homenatge als castellers, obra d’Antoni Llena inaugurada el 2012 que amb els seus tubs d'acer entrelligats s’eleva a 26,5 metres d'altura com a representació conceptual d’un castell.

Punts interés districte Ciutat Vella / Foto: Carlos Baglietto
'Homenatge als castellers' és una obra d’Antoni Llena del 2012 que amb els seus tubs d'acer entrelligats representa conceptualment els castells. Es troba a la plaça de Sant Miquel / Foto: Carlos Baglietto

El Raval: La seu administrativa en el barri més divers

El Raval comprèn tot l’espai ubicat entre la Rambla i les antigues muralles en direcció a Montjuïc i pren el nom del fet de ser un territori fora muralles que va quedar integrat a la ciutat després d’una ampliació del recinte defensiu. És el barri més poblat de Ciutat Vella i el més divers, ja que la seva població ha augmentat i s’ha diversificat amb l’arribada de les noves onades migratòries. En aquest barri s’hi troba la seu del districte, ubicada en el que queda de l’antic convent del Bonsuccés i que anteriorment va ser seu del districte cinquè, precedent administratiu de l’actual barri del Raval.

punts interés districte ciutat vella / Foto: Carlos Baglietto
La seu del districte de Ciutat Vella està situada en el que queda de l’antic convent del Bonsuccés i que anteriorment va ser seu del districte cinquè, precedent administratiu de l’actual barri del Raval / Foto: Carlos Baglietto

Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera: El carrer més bonic de Barcelona

El llarg nom del barri indica que, de fet, es tracta de, com a mínim, tres barris, el de Sant Pere, a l’entorn del monestir de Sant Pere de les Puel·les, el de Santa Caterina, centrat en el mercat del mateix nom i el de la Ribera, la part supervivent del gran barri anorreat pels Borbons arran del 1714. Poden ser molts els atractius d’aquest triple barri, des del Palau de la Música Catalana fins a Santa Maria del Mar, però com a punt final d’aquest recorregut subjectiu pels 73 barris de la ciutat, una última subjectivitat serà la de declarar el passeig del Born com el carrer més bonic de Barcelona.

Punts interés districte Ciutat Vella / Foto: Carlos Baglietto
El passeig del Born, és un espai històric de la ciutat que uneix el mercat del mateix nom amb l'església de Santa Maria del Mar i que perfectament es mereix la consideració de carrer més bonic de Barcelona / Foto: Carlos Baglietto
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!