Si una imatge engloba les festes de la Mercè any rere any és el seu cartell, una icona de la festa major de Barcelona que es renova cada any i que, com a fidel reflex del tarannà barceloní, sempre molt primmirat amb tot allò que té a veure amb la ciutat, sovint és objecte de polèmiques. Aquest mateix 2024, el cartell de la productora CANADA, amb un infant assegut al llit que observa atentament una finestra, ha generat controvèrsia per la manca de context i relació amb la Mercè, que només s'entén gràcies al curtmetratge que el complementa i justifica.

Ara bé, la mateixa polèmica -com també passa amb el pessebre de la plaça de Sant Jaume-, és també una mostra de l’interès que hi dediquen els barcelonins i barcelonines a la manera de representar la festa, i per això, més enllà de les eventuals crítiques, el cartell es converteix en un objecte identificatiu i, fins i tot, en un objecte de col·leccionisme. De fet, el mateix Ajuntament de Barcelona acostuma a distribuir-los gratuïtament un cop es dona a conèixer el de cada any, en tirades que s’esgoten ràpidament gràcies a l’interès mostrat per la ciutadania en poder tenir en propietat una còpia del cartell.

El que no és tan sabut és que el mateix Ajuntament de Barcelona posa a disposició del públic en general la possibilitat de descarregar els arxius dels cartells en alta resolució, de manera que cada particular pot imprimir-los. De fet, el repositori de cartells no es limita a la Mercè, sinó a gairebé tots els cartells d’esdeveniments organitzats per l’Ajuntament de Barcelona, des del cartell de Sant Jordi, a vegades també polèmic, fins al de les festes de Santa Eulàlia, així com altres manifestacions ciutadanes i actes culturals. Això sí, la col·lecció es limita a la producció des de la campanya de Nadal del 2015 fins a l’actualitat.

El cartell de la Mercè amb totes les seves variants

Un dels al·licients d’aquest repositori és que no només dona la possibilitat de descarregar els cartells oficials de cada festa major, sinó també totes les seves variants, sovint no tan conegudes però que, prenent l’exemple d’aquest 2024 mateix, inclou cartells específics per la Cultura Popular; el MAC (Mercè Arts de Carrer); el BAM (Barcelona Acció Musical); Mercè Música; Casablanca ciutat convidada, i Cursa de la Mercè.

Les sis variants del cartell de la Mercè 2024 / Foto: AjBCN - CANADA

Finalment, els cartells es descarreguen en format .pdf i resolució per a la impressió en format pòster de 50 per 70 centímetres. A més, i pel que fa als drets d’autor, el mateix web de l’Ajuntament especifica que, excepte en casos en que s’especifiqui el contrari, “els autors autoritzen els particulars a baixar els cartells i imprimir-los per a un ús particular i no comercial”. És a dir, que no cal pagar drets d’autor si la intenció és imprimir-los per penjar-los al menjador de casa. Això sí, el cost de la impressió va a càrrec de l’interessat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!