Reconeixement internacional. La Casa Batlló de Barcelona ha guanyat el premi a millor monument del món en els Remarkable Venue Awards 2021, uns guardons organitzats per la plataforma cultural de venda d'entrades a enclavaments turístics Tiqets. En un comunicat publicat aquest dimecres, l'espai modernista ha destacat "la gran acollida del públic, valorada amb un 9,17 sobre 10 entre més de 7.500 enquestats". Així mateix, ha recordat que el premi que ha rebut també "distingeix les catedrals, castells, palaus i monuments històrics o icònics més ben valorats pels usuaris" de l'esmentada plataforma turística digital.
El prestigiós premi compta amb sis categories diferents més. Llavors, el Velázquez Tech Museum espanyol ha estat escollit com a millor tresor amagat; el Musée Marmottan Monet francès s'ha emportat el guardó a millor museu; els Museus Vaticans italians han estat reconeguts com el lloc més destacat; el Castell de Windsor britànic compta amb la millor experiència in situ; el premi a millor atracció és per les Catacumbes de San Gennaro italians; i, finalment, el Paris Montparnasse Top of the City francès ha estat triat com a lloc més innovador.
Tres guardons per Catalunya
Els Remarkable Venue Awards 2021 també compten amb edicions territorials. En aquest apartat, la Casa Batlló també ha guanyat el premi a millor monument de l'estat espanyol, com era d'esperar, per davant del castell d'Almodóvar del Río (Còrdova), el Palau de la Música Catalana i el Real Alcázar de Sevilla. Per la seva banda, el títol de millor tresor amagat ha estat òbviament pel Velázquez Tech Museum madrileny; el de millor museu, per Chillida Leku basc; el de lloc més destacat, pel Museu-Teatre Dalí de Figueres; el de millor experiència in situ, pel Museu de Cera de Barcelona; el de millor atracció, pel Mariposario de Benalmádena (Màlaga); i el de lloc més innovador, pel Puy du Fou España (Toledo). És a dir, que tres dels set guardons han estat per espais catalans.
La Casa Batlló, obra modernista de l'arquitecte Antoni Gaudí inaugurada el 1912 i declarada Patrimoni Mundial de la Unesco l'any 1984, va presentar l'any passat una nova proposta museogràfica amb 2.000 metres quadrats "mai vistos fins ara", dues noves sales immersives com Gaudí Dôme, una cúpula amb més de mil pantalles amb l'imaginari que va inspirar Gaudí a la seva infància, i Gaudí Cube, un cub de sis cares de pantalles LED únic al món que permet al visitant viatjar a la ment de l'arquitecte gràcies a l'obra de l'artista convidat Refik Anadol. A més, la nova visita cultural oberta al públic després de la profunda restauració iniciada el 2018 incorpora una nova audioguia intel·ligent amb la banda sonora creada per la compositora britànica Dani Howard gravada als Teldex Studios de Berlín per músics de la Filharmònica de Berlín, l'Orquestra Simfònica de Radio Berlin i la Deutsche Oper Berlin.
Altres reconeixements
També compta amb "múltiples sorpreses" com instal·lacions especials i recreacions audiovisuals que permeten viatjar al passat i descobrir com era la Planta Noble a principis del segle XX i qui va ser la família Batlló. Més enllà del mateix monument, l'espai aposta des de fa més de tres anys per un canvi de mentalitat organitzativa, buscant la integració i diversitat dels treballadors, en una iniciativa emmarcada dins del full de ruta de l'Agenda 2030 i els ODS. Des de principis del 2021 compta amb tot un equip neurodivergent d'atenció al visitant gràcies a l'aliança estratègica amb Specialisterne, fet que se suma a l'obtenció del Certificat Biosphere pel seu compromís amb la sostenibilitat.
Amb tot això, a més d'haver guanyat el premi a millor monument del 2021, la Casa Batlló ha rebut altres reconeixements i premis entre els quals destaquen els següents: Best Achievement Award i guanyador a la categoria Games and Interactive Experiences, tots dos dels Heritage in Motion Awards; el distintiu de Highly Commended a la categoria de Visitor Attraction a l’InAVation Awards; el Gaudí Cube entre els finalistes de la categoria Parks & Attractions als Mondo-DR Awards i als premis AV Awards; finalista amb la intervenció de l’arquitecte japonès Kengo Kuma als premis Dezeen de disseny a la categoria de Civic and Cultural Interior; i el Barcelona Sustainable Tourism Award a la categoria de Patrimoni, atorgats per Turisme de Barcelona.