Tal dia com avui, però de fa cent anys, l’Ajuntament de Barcelona va inaugurar l’Escola del Mar, un centre educatiu situat a la Barceloneta que es va convertir ben aviat en un referent de la pedagogia moderna i que malgrat complir ara el centenari en la seva actual ubicació al Guinardó, no oblida una data cabdal en la seva història, la del 7 de gener del 1938, quan un bombardeig franquista va destruir tot l’edifici, fet de fusta, del que només van quedar els fonaments. Sortosament, cap alumne ni cap mestre van resultar ferits per les bombes llançades per l’aviació feixista italiana.
Va ser el 26 de gener del 1922 i sota la direcció del mestre i pedagog Pere Vergés, quan es va inaugurar el nou centre amb una idea d’innovació, renovació i acostament a la realitat que envolta els infants. El seu primer emplaçament va ser al carrer de l’Almirall Aixada -des de l’abril del 2021, carrer d'Emília Llorca Martín-, de cara al mar i al costat dels també desapareguts Banys Orientals. La ubicació va ser triada expressament dins d’una pedagogia que combinava l’ensenyament amb la preocupació per la salut dels alumnes i els oferia espai a l’aire lliure a primera línia de mar. L’edifici original era de fusta, d’una sola planta i en forma de U, damunt d’una estructura de ciment sobre la qual hi havia la sorra de la platja.
Innovador al cent per cent en un moment en que la Mancomunitat de Catalunya va suposar un gran avenç en la modernització del país, l’Escola del Mar acollia nens i nenes al 50% i es definia també per atorgar càrrecs de responsabilitat als alumnes, a més d’incloure com a part del projecte educatiu la música, la lectura i el temps de joc. A l’Escola del Mar l’alumne se situava en el centre de l’aprenentatge. I dins d'aquest model, bona part de l’activitat de l’escola es feia a l’aire lliure, a la platja. Els alumnes publicaven una revista, ‘Garbí’, on escrivien cròniques del que passava a l’escola.
El 7 de gener de 1938, en un dels pitjors bombardejos de l’aviació feixista italiana, aliada dels franquistes a la Guerra Civil espanyola, una bomba va destrossar l’edifici, del qual només van quedar els fonaments. Amb tot, el centre va seguir la seva activitat amb el mateix model pedagògic, primer a la Rosaleda, un espai adjacent a la Font del Gat a Montjuïc i a partir del 1948 a la seva ubicació actual, al carrer Gènova, al Guinardó, on ha mantingut una metodologia de treball que situa l’alumne en el centre del procés d’aprenentatge, tot respectant i acceptant les diferències de cada membre de la comunitat educativa com a fet enriquidor sota el lema ‘L’Escola del Mar ens ensenya a pensar, sentir i estimar’.
Celebració del centenari
Segons ha informat el Consorci d’Educació de Barcelona, la celebració del centenari ha començat aquest mateix dimecres amb una sortida dels alumnes del centre a la platja de la Barceloneta, que ha comptat amb la presència del conseller d’Educació i president del Consorci d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Dissabte, 29 de gener, hi haurà un acte al recinte de l’escola actual, que estarà obert per a qui vulgui visitar-lo de les 11:00 del matí a les 14:00 de la tarda. Actualment, l’Escola del Mar té una línia d’educació infantil i de primària i està situada des de fa més de 60 anys en el districte d’Horta-Guinardó.
A més, dins dels actes del centenari de l’Escola del Mar es publicaran tres llibres: un del recull pedagògic que acompanya la història de l’Escola del Mar; un altre de contes escrits pels infants de l’Escola del Mar de la Barceloneta abans de la guerra i il·lustrats pels actuals alumnes de l’Escola; i un tercer, què està per fer, amb dibuixos elaborats en un concurs de dibuix ràpid, que comptarà amb estampes dels espais més emblemàtics de Barcelona, dissenyats per infants de tota la ciutat. Durant l’any també es durà a terme una cursa de banderes per la ciutat, passant per diferents ubicacions en què ha estat l’escola en aquests 100 anys; documentals, exposicions al Born i al MACBA; i un àlbum de cromos amb un recull de fotografies de l’escola.