La CGT i CCOO s'han sumat a la vaga convocada per la setmana vinent dels treballadors de la neteja i escombraries de Barcelona. Fins ara, l'aturada estava impulsada per UGT però la CGT i CCOO han aprovat en diverses assemblees sumar-s'hi. La vaga començarà la nit del diumenge 24 d'abril i s'allargarà fins a la nit del divendres 29 d'abril. Els aproximadament 4.000 empleats volen protestar pel fet que les quatre empreses contactades per l'ajuntament no els han actualitzat el sou segons l'IPC des del 2018. Els sindicats reclamen també condicions dignes per al personal eventual, eliminar els torns de set dies seguits sense descans i un conveni laboral propi, entre d'altres.
Normalment cada any sindicats i empreses negociaven al febrer l'actualització del salari segons l'IPC de l'any anterior. El 2020 aquesta negociació respecte el 2019 es va veure truncada per l'esclat de la pandèmia. El 2021, encara en pandèmia, es va deixar la negociació perquè l'IPC de l'any anterior havia estat negatiu. El 2021 l'IPC va acostar-se al 6%, però les empreses FCC, Urbaser i Cespa ofereixen un 1,5% d'increment salarial, cosa que els sindicats troben massa poc.
Descontents amb les reunions
En l’escrit de comunicació de la vaga, al qual ha tingut accés elNacional.cat, s’especifica textualment que el motiu de la protesta és “a causa de la congelació salarial dels treballadors i treballadores des de l’any 2018 i la incapacitat d’arribar a acords en Taula de negociació per les posicions inamovibles de les empreses”. Així mateix, s’assenyala que, prèviament a la convocatòria, “s’han fet diferents reunions del comitè d’empresa amb resultat negatiu i postures molt llunyanes entre els parts implicades”. “Davant el fracàs de la negociació col·lectiva és necessari acudir a la mediació o finalment a la vaga”, afegeixen els representants dels treballadors.
La convocatòria apel·la als 4.000 treballadors -2.400 homes i 1.600 dones- de les empreses FCC Medio Ambiente SAU, Corporación CLD Servicios Urbanos de Tratamiento de Residuos, Urbaser y Prezero España (abans Cespa). La vaga, que arriba just després de Sant Jordi, afectarà serveis essencials, especialment la recollida d’escombraries i la neteja de la via pública, precisament dos dels grans problemes que arrossega la ciutat de Barcelona des de fa mesos, tot i que des de l’Ajuntament sempre s’ha defensat que amb la posada en marxa del nou contracte se solucionarien els reiterats problemes de brutícia que ha patit la ciutat darrerament.
Aquesta nova convocatòria arriba després de la que es va fer al gener, que finalment va ser desconvocada. En aquella ocasió els treballadors de Cepsa van convocar vaga pels dies 5, 6 i 7 de gener, en coincidència amb la festa de Reis, però finalment es va desconvocar en aconseguir un acord de negociació en el procés de mediació amb el Departament de Treball i Empresa pel qual es va assolir el compromís per abordar amb l'empresa les demandes que havien originat la convocatòria de la vaga, com la negociació de les categories professionals i la regularització de llocs de treball, la conciliació familiar, la implantació del pla d'igualtat i les condicions de treball.