Barcelona no serà la seu de la cimera mundial de la sequera que s’havia de celebrar entre el 30 de setembre i el 3 d’octubre, que es traslladarà a Ginebra. Segons ha comunicat aquest dimecres el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, hi ha hagut modificacions del format i ubicació previstos de la Reunió d'Alt Nivell contra la Sequera a causa de dos factors, el primer, “el gran nombre de reunions d’impacte a la tardor de 2024 com són les cimeres de Clima i Desertificació”, i el segon, la previsió d’un “alt nivell d’ocupació” a Barcelona amb motiu de la celebració, en les mateixes dates previstes, de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela.
Cal tenir present que a Riad -capital d’Aràbia Saudita- celebrarà a principis de desembre la COP 16, conferència de l’ONU sobre la terra i la sequera, i aquesta ha estat la raó per la qual el Comitè Organitzador Internacional hagi decidit rebaixar l’abast de la cimera que s’havia de fer a Barcelona. Fonts del ministeri han assenyalat que amb el nou format tindrà “un caràcter tècnic”, mentre que les reunions d’alt nivell quedaran per la cimera del desembre a Riad. Aquest fet, sumat a la coincidència amb la Copa Amèrica de Vela fa que s’hagi pres la decisió de traslladar la cimera contra la sequera a les instal·lacions de l’Organització Meteorològica Mundial a Ginebra, mantenint les mateixes dates previstes entre finals de setembre i principis d’octubre.
La celebració de la cimera a Barcelona va ser anunciada el passat desembre en el marc de la COP28 que va tenir lloc a Dubai (Emirats Àrabs Units). Així ho va anunciar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Al seu torn, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni ho va celebrar remarcant que, deu anys després de la Declaració de Ginebra, la reunió de Barcelona tindria com a objectiu acordar un nou i "ambiciós" full de ruta que marcaria les polítiques per combatre la sequera a escala global els pròxims anys. Inicialment, la cimera havia d’analitzar les polítiques nacionals impulsades per l'Aliança Internacional per la Resiliència contra la Sequera (IDRA, per les seves sigles en anglès).
En aquella ocasió, Collboni, va definir la cimera com la cita internacional més important en matèria de lluita contra la sequera, amb el repte polític i social de liderar una transició justa en la lluita contra els efectes del canvi climàtic i va subratllar que la trobada havia de permetre treballar el problema de les sequeres amb una visió estratègica i política en què els responsables de les administracions locals, nacionals i internacionals poguessin definir mapes i fulls de ruta que tinguin en compte les infraestructures i les pautes de consum per lluitar contra la sequera.