Els noms dels alcaldables de Barcelona per a les eleccions municipals de maig del 2023 comencen a definir-se quan queda menys d’un any per als comicis. Si a les confirmacions oficials d’Ernest Maragall per ERC i Eva Parera per Valents, a més d’Ada Colau per Barcelona en Comú, per bé que haurà de passar per un procediment de primàries, aquest dijous s’ha esclarit un altre nom, el de Luz Guilarte, que serà la cap de llista per Ciutadans, un partit en clar retrocés en tots els fronts electorals -caldrà veure si diumenge conserven algun escó a Andalusia-, que ha confiat en l’actual presidenta del grup municipal per mirar de salvar els mobles a la capital de Catalunya.
Cal recordar que l’any 2019, Ciutadans va ser l’artífex de l’operació Valls, que va fracassar en l’intent d’arrabassar l’alcaldia de la mà de l’exprimer ministre francès i que, en coalició amb la plataforma Barcelona pel Canvi va aconseguir sumar només un regidor més respecte als que tenia el 2015, passant de 5 a 6. L’acord, però, es va trencar al cap de pocs dies, quan Valls va decidir facilitar la investidura d’Ada Colau per evitar que Ernest Maragall, guanyador de les eleccions, accedís a l’alcaldia. Quatre anys després, aquest partit unionista està en clar retrocés en totes les eleccions en que ha participat.
De fet, els presagis per a les eleccions municipals a Barcelona no indiquen cap símptoma de millora, sinó tot el contrari, segons les enquestes publicades recentment, Ciutadans podria treure entre 2 i 3 regidors, és a dir, la meitat o menys dels aconseguits el 2019. Ara bé, si es té en compte que competiran contra els mateixos hereus de Manuel Valls, ara anomenats Valents i que en l’actualitat el grup municipal de Cs el conformen tres regidors, després de la deserció de Marilén Barceló -que ara té el rol de regidora no adscrita però a la pràctica és una més de Valents-, assolir tres regidors es podria interpretar com salvar els mobles en una situació prou adversa.
Problemes acústics
Sigui com sigui, en una atenció amb força problemes acústics als mitjans a la plaça de Sant Jaume, el líder del partit a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha confirmat que el nom decidit per Barcelona és el que ja es preveia, el de Luz Guilarte, que fa unes setmanes ja va presentar el seu model per a Barcelona. Per tant, la confirmació del nom no ha estat cap sorpresa, com tampoc ho hauria de ser el fet que a migdia a la plaça de Sant Jaume sona el carilló de la Generalitat durant una llarga estona i per això no és el moment més indicat per fer declaracions. Ara bé, la complicació acústica ha crescut quan un ciutadà ha declamat a viva veu el nom dels represaliats independentistes, cosa que fa cada dia i que la mateixa Guilarte ha titllat d’“ángelus independentista”.
En tot cas, Carrizosa ha afirmat que la decisió es va prendre al comitè de direcció del partit per unanimitat i ha reivindicat l’actuació de Ciutadans a l'Ajuntament, amb Guilarte al capdavant, com la "verdadera alternativa i oposició" a l'alcaldessa, Ada Colau. Per la seva banda, Guilarte ha descartat pactar amb Valents. "Mai podríem estar en un acord en aquest sentit, són gent que ha fet Colau alcaldessa", ha explicat, per afegir que liderarà "un nou projecte per activar la ciutat" i que serà "l'antídot al 'Colauisme'. També ha acusat els comuns d'actuar amb un "model fracassat": "Han acabat amb la mobilitat coherent i Barcelona cada vegada està més bruta i més insegura". La regidora de Cs a l'Ajuntament de Barcelona, que ha parlat d'un "tripartit" entre Barcelona en Comú, PSC i ERC, ha assegurat que el seu grup ha estat l'únic del consistori que no ha donat suport a les polítiques de Colau.