La suspensió de l’acord d’agermanament de Barcelona amb Tel-Aviv, tot i que també inclou la ciutat de Gaza, ha estat rebut positivament a Palestina. Si fa uns dies va ser el govern palestí el que va celebrar la decisió de l’Ajuntament de Barcelona i de la seva alcaldessa, Ada Colau, aquest cap de setmana ha estat la ciutat de Ramal·lah, seu de l’Autoritat Palestina, la que ha expressat el seu agraïment a la capital catalana per mitjà de tanques publicitàries situades en punts visibles de la ciutat i que identifiquen Barcelona amb la seva icona més universal, el temple de la Sagrada Família.
Les tanques, que porten el logotip del municipi de Ramal·lah, expliquen que l’alcaldessa de Barcelona ha congelat les relacions “amb el règim d’apartheid israelià”, i afegeix que aquesta decisió inclou “la cancel·lació de l’acord d’agermanament amb Tel-Aviv”. “Des de Palestina, gràcies, Barcelona!”, diu el missatge principal del cartell. Aquesta és l’altra cara del rebuig que ha generat a Israel el trencament de relacions de Barcelona amb aquest estat i la suspensió de l’acord d’agermanament. Cal recordar que palestins i israelians mantenen un conflicte des de l’any 1948 que ha provocat diverses guerres i, en l’actualitat, una situació d’ocupació de territoris amb polítiques que organismes internacionals no dubten a titllar de similars al sistema d’apartheid sud-africà.
Per això mateix, dijous passat l'autoritat palestina va celebrar la decisió de Colau. El Ministeri d'Exteriors palestí va assenyalar en un breu comunicat que és un pas que posa "pressió sobre el govern feixista israelià" i va reivindicar la ciutat de Barcelona com un exemple a seguir. En aquest sentit, el Ministeri va demanar a altres ciutats que segueixin les passes del govern barceloní per "aturar totes les violacions i crims contra el poble palestí, la seva terra, llars, propietats, llocs sagrats i drets". Així mateix, el govern palestí va destacar que la suspensió de les relacions amb Israel és un primer pas per posar fi a "les mesures il·legals i unilaterals que soscaven l'oportunitat d'aconseguir la pau", i alhora ha criticat "les polítiques hostils contràries al dret i a la legitimitat internacionals" amb les quals "violen els acords signats".
Cal recordar que la suspensió de l’agermanament es portarà al ple municipal del 24 de febrer a iniciativa del PSC, que vol aixecar la suspensió. Així mateix, l’alcaldable de Junts per Catalunya, Xavier Trias, s’ha compromès en una carta remesa a l’alcalde de Tel-Aviv, Ron Huldai, a normalitzar l'amistat entre les ciutats si guanya les eleccions, per tal de refer les relacions. Trias ha traslladat a Huldai el seu profund malestar davant la decisió de l'alcaldessa, que qualifica d'“errònia, electoralista i poc democràtica”. El candidat de Junts va subratllar que "l’esperit que va propiciar l’agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv responia, precisament, a un moment històric, en el marc del procés de Barcelona, en què es propugnava la pau, l’estabilitat i la prosperitat econòmica a la regió".