L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha atribuït en primera persona del singular la decisió final de donar el nom de la pregonera de la Festa de la Mercè d'enguany: "Tenia clar que havia de ser una dona, eren poquíssimes les dones pregoneres i era una anomalia democràtica quan vaig arribar a l'alcaldia. Després de donar-hi moltes voltes, vaig pensar que la Custodia representa l'essència d'aquesta ciutat". Tot i parlar d'anomalia, sense anar més lluny, el pregoner de la Mercè de l'any passat va ser un home, el pallasso Tortell Poltrona. Emmarcats en la d'aquest 2021, la pregonera, Custodia Moreno, és una activista del barri del Carmel.

La mateixa Colau l'ha definida: "La Custodia és una dona molt humil i massa modesta. Representa la immigració andalusa de fa anys i la seva família va anar a les barraques del Carmel. També ha exercit d'infermera i en aquest context de pandèmia també té sentit. És molt coneguda per ser una activista veïnal". I afegeix que la seva elecció es deu a "la necessitat de connectar amb els barris que fan la Barcelona real, que es resisteix, que s'ajunta sigui com sigui per resoldre qualsevol dubte". 

El moment més anecdòtic ha estat quan l'alcaldessa Colau s'ha dirigit en castellà a Moreno, per les seves arrels andaluses, i li ha agraït amb un "muchísimas gracias" haver acceptat ser pregonera. Automàticament també ha dit "moltes gràcies", però Moreno, que ha destacat precisament per estar plenament integrada a la ciutat, ha contestat en català: "Mai m'hauria passat per la imaginació ser pregonera d'aquesta ciutat. Estic molt agraïda per aquest regal. Les meves paraules sempre seran d'agraïment per a aquesta ciutat, aquesta terra, Catalunya, que em va robar el cor quan vaig arribar aquí".

El cartell

La il·lustradora del cartell és Malika Favre, una artista francesa resident a Barcelona. Favre explica que s'ha inspirat en "la preciosa ciutat de Barcelona i la seva història". Considera que si Barcelona fos una dona, seria una "reina mediterrània, guapa i plena de talent". També ha volgut agafar molts detalls de l'arquitectura tradicional de la ciutat i Catalunya. Per exemple, s'ha inspirat en la Sagrada Família per al vestit, i la corona té forma de sardana. L'artista demana fixar-se en els detalls per trobar les arrels de casa. També els colors del cartell ha remarcat que els ha lligat amb els colors de la bandera catalana.

Cartell de La Mercè 2021

Cultura popular, el pilar bàsic

Enguany, la Mercè celebra el seu 150 aniversari i Colau ha volgut destacar la "importància que tindrà la cultura popular i tradicional" ja que considera que és un dels sectors que més ha patit. A més, es preveu que hi haurà més d'un centenar de concerts i diferents espais que permetran el control d'accessos com el del Grec o l'Estadi Olímpic de Montjuïc. La capacitat màxima a la qual s'arribarà seran els 3.000 assistents. També hi haurà una programació completa de teatre i hi tindrà un paper fonamental el Pla de Barris, tot i que hi haurà escenaris habituals com el de la Ciutadella, amb un aforament limitat de 1.500 persones, i el Parc de Joan Miró, dedicat als més petits. En total, 350 funcions i més de mil artistes acreditats passaran per la ciutat del 23 al 26 de setembre.

En paral·lel, la ciutat convidada serà L'Havana amb cinquanta artistes convidats. La capital cubana ja va ser convidada anteriorment, però la seva presència es va ajornar per la covid-19. També es repetirà el piromusical seguint el sistema de l'any passat: des de quatre punts es llançaran els focs artificials i la situació d'aquests no es publicarà per evitar aglomeracions. Novament, Betevé retransmetrà l'acte. El detall de la programació encara no s'ha oficialitzat.

Un dels aspectes que preocupa més per les darreres imatges que es repeteixen amb els botellots és el de la seguretat i la neteja. Colau ha emplaçat el tinent d'alcalde, Albert Batlle, a donar tots els detalls de les mesures que tenen planificades. L'únic que ha assegurat és que, òbviament, "es reforçaran els serveis" però ha lamentat "no poder donar detalls de l'operatiu".