Iniciat ja el mes de desembre, Barcelona comença a viure el Nadal amb una absència notable, la del pessebre de la plaça de Sant Jaume. Si els llums van ser encesos el passat 24 de novembre i aquest dijous s’han revelat ja els detalls de la programació cultural nadalenca, davant la façana de l’Ajuntament de Barcelona no hi ha cap pista de com serà un pessebre que, això sí, hi serà, segons ha confirmat la mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Ara bé, alimentant el misteri que envolta enguany el pessebre, Colau s’ha limitat a parlar d’“instal·lació artística” -fa uns dies ja va avançar que hi hauria projeccions de mapping- i fins i tot ha evitat dir el dia previst d’inauguració, que podria ser pels volts de Santa Llúcia, que se celebra el 13 de desembre.
De fet, encara hi ha elements per revelar del Nadal barceloní, com ara la festa de Cap d’Any i la cavalcada, però des de la Casa Gran, tot i garantir que es faran, s’insisteix en que tot això s’explicarà més endavant. El cas del pessebre, en tot cas, és molt més preocupant, perquè altres anys, arribat l’1 de desembre ja estava col·locat o almenys hi havia activitat de muntatge i també perquè sol ser l’aspecte més polèmic del Nadal barceloní. “Tingueu una mica més de paciència, molt aviat s’explicaran tots els detalls”, ha insistit Colau respecte al pessebre en la presentació del Barcelona Festival de Nadal.
A tall d’exemple, l’any passat el pessebre de la plaça de Sant Jaume va ser presentat als mitjans de comunicació el 23 de novembre i aquell mateix dia ja es podia veure operaris treballant en les façanes de l’Ajuntament i del Palau de la Generalitat per muntar les figures del bou i la mula, un muntatge que va resultar fallit dins un pessebre (a la imatge principal) que va ser dels més qüestionats dels darrers anys. I és que el pessebre sempre ha estat polèmic, inclòs l’any 2020, quan va haver-hi fins i tot protestes pel fet que no es va muntar a causa de la pandèmia del coronavirus.
Tornant al 2021, la inauguració del pessebre estava prevista pel 26 de novembre, just l’endemà de l’encesa de llums, però es va haver d’ajornar a causa d’inclemències meteorològiques que van complicar la col·locació i pel fet que es va haver de descartar el muntatge inicial de les façanes i substituir-lo finalment per fileres de llums. A més es va criticar fortament el seu preu, uns 200.000 euros, un cost que, almenys, aquest 2022 s’ha reduït a la meitat, segons va informar el regidor de Cultura, Jordi Martí, que el va xifrar en 100.000 euros. En tot cas, si finalment es tracta de projeccions de tipus mapping, quedarà clar que enguany tampoc hi haurà pessebre tradicional a la plaça de Sant Jaume. A més, s’obre l’interrogant de si només es podrà veure quan sigui fosc. De moment, el misteri continua…