L'ajuntament de Barcelona, que presideix Ada Colau, manté congelada des del març de l'any passat la renovació del conveni firmat amb la companyia Aigües de Barcelona que havia de garantir el subministrament d'aigua corrent a persones vulnerables.
En oberta contradicció amb el discurs polític de Colau i la formació que lidera, Barcelona en Comú (BComú), de fer front a la pobresa energètica garantint la prestació dels serveis bàsics com l'aigua, es dona la paradoxa que l'ajuntament de la capital catalana és l'únic dels 23 de l'àrea metropolitana signants de convenis amb Aigües de Barcelona amb aquest objectiu que, a la pràctica, no el compleix.
La firma dels primers protocols amb municipis en els quals opera Aigües de Barcelona es va fer en els primers mesos de 2017, com és el cas de l'ajuntament de Sant Adrià de Besòs (25/01/2017), Begues (30/01/2017), Esplugues de Llobregat (02/02/2017), El Papiol (16/03/2017) Cornellà de Llobregat (08/03/2017) o Sant Joan Despí i Sant Climent de Llobregat (15/03/2017). Però en el cas de Barcelona hi va haver reticències des del principi i no va ser fins a l'1 de març del 2019 que els responsables de l'ajuntament de la capital catalana van subscriure l'acord.
Emergència sanitària
La poca predisposició de l'equip de Colau es va evidenciar, a més de la tardança a firmar el protocol, en les condicions que va exigir per acceptar el conveni. Així, mentre la majoria dels convenis firmats amb els ajuntaments es mantenen vigents mentre una de les parts no indiqui el contrari, en el cas de Barcelona es va establir per a quatre anys i amb renovacions anuals. La primera renovació, prevista per al març de l'any passat, no es va dur a terme, la qual cosa suposa, a la pràctica, que l'acord està suspès en plena pandèmia de coronavirus, malgrat els efectes econòmics i socials afegits per la situació d'emergència sanitàriaa situacions que ja eren de vulnerabilitat.
Dels 23 ajuntaments amb convenis -incloent el de Cerdanyola, que el firmarà pròximament- només els de Cornellà de Llobregat, Gavà, Hospitalet de Llobregat i Badalona els van firmar per a un període de 4 anys. Barcelona ho va fer per a 4 amb renovació anual i el de Sant Feliu de Llobregat per a 3 anys.
Com funciona el conveni?
Aigües de Barcelona va començar a consensuar protocols d'actuació amb els municipis als quals dona servei després de l'entrada en vigor de la Llei 24/2015 de 29 de juliol de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. L'objectiu és garantir el subministrament d'aigua corrent a les perones que no poden pagar-lo per falta de recursos.
Davant de situacions d'impagament, Aigües de Barcelona sol·licita un informe als serveis socials de l'ajuntament per determinar si la persona titular del contracte o la seva família estan en situació de risc d'exclusió residencial. Una vegada es confirma la situació de vulnerabilitat, la companyia garanteix d'immediat el subministrament d'aigua així com els ajuts a l'efecte.
A més, el protocol estableix un flux de comunicacions en casos de vulnerabilitat que els serveis socials no tenen detectats. En aquestes comunicacions de la companyia s'informa l'usuari de la possibilitat de registrat la seva situació als serveis socials del seu ajuntament, amb la qual cosa, Aigües de Barcelona pot actuar. Això permet aflorar situacions de vulnerabilitat difícils de detectar pels ajuntaments.
Per això, la passivitat de l'ajuntament de Barcelona dificulta l'accés dels serveis socials a persones que s'enfronten per primera vegada a situacions de vulnerabilitat o que s'ha accentuat la que ja patien a causa de la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia.