Pocs dies abans de l'inici de la Mercè 2021, el Govern ha decidit aixecar parcialment les restriccions sobre l'oci nocturn. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat estar "satisfeta" amb aquest "primer pas" de l'executiu català, tot i que volia que "arribés una mica abans de les Festes de la Mercè".
Tot i celebrar l'obertura parcial de l'oci nocturn, Colau ha criticat la tardança del Govern a prendre la decisió perquè "poder esponjar l'oferta i que no hi hagi un efecte crida cap a les Festes de la Mercè era molt important", sobretot per evitar imatges com les de Tiana o Bellaterra. A més, l'aixecament de restriccions ha estat insuficient: "És evident que no n'hi haurà prou per evitar els botellots". "És un primer pas, però s'hauran de fer més passos", ha asseverat aquest dimarts en una entrevista a Catalunya Ràdio.
Sense festa al carrer
Malgrat aquesta por al descontrol als carrers, l'alcaldessa ha insistit en el fet que "no hi haurà festa al carrer" per les Festes de la Mercè. Dimecres es presentarà el dispositiu policial de la revetlla, però avui ha avançat que aquelles activitats musicals que acabin a les 00.30 "estaran perimetrades perquè no hi hagi un efecte crida". "La gent no podrà acostar-se a veure el concert des de fora", ha apuntat.
Colau també ha recordat que això serà possible gràcies al fet que aquestes activitats es portaran a terme amb entrades gratuïtes. Aleshores, qui no tingui entrada no podrà acostar-se als esdeveniments, que estaran perimetrats. "Si en les edicions prepandèmia de la Mercè hi podia haver un volum de dos milions de persones, ara només hi ha 50.000 entrades gratuïtes. La diferència de gent és molt gran", ha explicat.
Una reflexió de fons
Sobre aquest tema, l'alcaldessa ha conclòs amb una petició: fer una reflexió de fons tot plegats sobre els botellots. "Tenen a veure amb el tancament de l'oci nocturn, però també amb la sortida de la pandèmia, un nou costum de gaudir a l'aire lliure, el tema econòmic... hem de fer una reflexió conjunta", ha explicat.
Pel que fa a la ciutat, Colau ha anunciat que aquesta reflexió ja s'està començant a fer. "Convocarem una taula amb tots els actors per fer una reflexió de com gestionem això", ha indicat. "No vull criminalitzar el fet que la gent surti, és una necessitat humana i no és res dolent, però s'ha de fer de manera que no vagi en detriment del dret dels veïns al descans", ha afegit.
L'entrevista també ha servit per parlar de la qüestió del pressupost 2022, que ja s'està negociant amb ERC. "Espero poder pactar el pressupost amb ells, ja n'hem pactat abans. Evidentment ERC serà el nostre interlocutor prioritari i ja hem començat a parlar amb ells", ha assenyalat. En aquest sentit, Colau també ha indicat que la mobilitat i l'emergència climàtica seran els punts centrals del pressupost, alhora que "també són l'eix central dels fons europeus" als quals aspira el consistori.
De fet, avui hem sabut que l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat un primer paquet de projectes per rebre gairebé 125 milions d'euros dels fons europeus de recuperació. En concret, el Consistori participa en la convocatòria de 2021 del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per al Programa d'ajudes a municipis per la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà.