La Capella del Sant Crist dels Segadors, annexa a la parròquia de Sant Andreu del Palomar de Barcelona, ha estat declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) pel Govern, una decisió que culmina el procés de protecció iniciat el setembre del 2021 per part del departament de Cultura i que ja comptava amb un informe favorable de la Direcció General del Patrimoni Cultural, i que, de retruc, obre el camí a la seva rehabilitació i dignificació. De fet, si entre Govern i Ajuntament de Barcelona s’havien passat la pilota els darrers mesos per aconseguir resignificar la Capella, amb la declaració acordada avui pel Govern, la pilota passa ara a Ada Colau, que ja no tindrà excusa per no forçar la rehabilitació.
La capella va ser escenari d’un dels episodis que van portar a l’inici de la Guerra dels Segadors (1640-1652), tal com queda recollida a la versió tradicional de l’himne nacional, ja que va ser un dels punts de reunió dels segadors que van entrar a Barcelona i on haurien recollit una imatge de Crist que esdevindria el seu emblema. Per això, en els darrers anys ha estat també escenari d’una segona batalla, la del reconeixement i dignificació. De fet, des del 2011 s’hi fa una ofrena floral la vigília de la Diada Nacional de l’Onze de Setembre -que recorda un altre episodi històric, la Guerra de Successió- i tant partits polítics com entitats veïnals han defensat la necessitat de rehabilitar l’espai.
De fet, al ple municipal del mes de setembre va haver-hi un sonat intercanvi de retrets entre la regidora de Junts, Neus Munté -actualment presidenta del grup municipal- i la regidora del districte de Sant Andreu, Lucía Martín. Munté va advertir que la capella “es degrada i malmet dia a dia amb el risc que esdevingui irrecuperable” i va retreure a l’equip de govern municipal que no fes prou esforços per conservar la capella, i al seu torn, Martín es va justificar assegurant que si la Generalitat declarava la capella com a BCIN, aleshores l’ajuntament podria “treballar en la seva recuperació”.
Sense excuses
Per tot plegat, un cop assegurada la declaració com a BCIN, l’ajuntament podrà començar els tràmits per a la seva rehabilitació. En aquest sentit, l’acord de govern pres aquest dimarts assegura que l’immoble és “portador de valors històrics, culturals i socials rellevants, vinculats al context de la Guerra dels Segadors”, ja que la vila de Sant Andreu del Palomar va tenir “un paper actiu en els fets de maig-juny de 1640”, data d’inici de l’esmentat conflicte, i, per altra banda, “la capella hauria acollit la imatge del Sant Crist que, teòricament, els segadors van utilitzar com a estendard de les seves reivindicacions”.
De fet, es recorda que mossèn Clapés, a les seves ‘Fulles històriques de Sant Andreu de Palomar’ (1930), els segadors que van entrar a la ciutat el dia 22 de maig -en una primera entrada que es repetiria el 7 de juny, dia del Corpus de sang- portaven “la imatge d'un Sant Crist, com a bandera, procedent de l'església de Sant Andreu de Palomar”. En aquest sentit, la protecció com a BCIN “es presenta com el millor instrument per garantir la pervivència dels seus múltiples valors culturals en les millors condicions possibles”. De fet, el mateix acord fixa com a objectiu és evitar que l’alteració de l’entorn “pugui afectar els valors, la contemplació o l’estudi del Lloc Històric”. Per això, la declaració permet vetllar per la visualització correcta del bé i per la integració harmònica de les possibles edificacions, instal·lacions o usos que s’hi puguin establir en el futur.
Entorn de protecció
La visualització de la Capella dels Segadors es fa des de l’espai públic on està situada, anomenat plaça de les Dones del Motor Ibèrica, entre els carrers dels Segadors i el passeig de Torras i Bages. La capella, de petites dimensions, es recolza en una cantonada de l’església Parroquial de Sant Andreu del Palomar, la qual actua de teló de fons a causa de la seva considerable dimensió en relació amb la capella. Per tant, és des d’aquesta plaça l’únic lloc on es generen les perspectives i visuals generals de la Capella dels Segadors, conjuntament amb els paraments laterals de l’església on està adossada.
Per aquest motiu, s’inclouran en l’entorn de protecció la plaça de les Dones del Motor Ibèrica, delimitada pel punt mitjà del carrer dels Segadors, que és on se situa la capella. A continuació, la delimitació segueix pel punt mitjà del passeig Torres i Bages fins a l’alçada de la façana de l’església, punt on es perden ja les visuals cap a la capella. S’inclou la totalitat de la parcel·la de l’església de Sant Andreu de Palomar, ja que qualsevol actuació de restauració d’aquesta en el futur tindria influència directa en la visualització harmònica de la capella.