La decisió unilateral de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de congelar les relacions de l’Ajuntament amb Israel i suspendre temporalment el conveni d’agermanament amb Tel-Aviv arribarà a un ple extraordinari que s’hauria de produir en un termini de quinze dies -és a dir, amb marge fins a final de mes- amb un únic punt a l’ordre del dia, debatre el restabliment de relacions amb Tel-Aviv. Aquest dilluns, quatre grups municipals, els de Junts per Catalunya, Ciutadans, Partit Popular i Valents, més la regidora no adscrita, han fet un front comú per exigir una reunió extraordinària del plenari i superar el mínim exigit d’un quart dels regidors.
De fet, ja es preveia que la suspensió de l’agermanament amb Tel-Aviv, dictat per un decret d’alcaldia, es tractés al ple ordinari del mes de febrer, que tindrà lloc el dia 24, a iniciativa del PSC, així com a la comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i prevenció d’aquest dimecres, on hi ha diverses proposicions sobre la qüestió, però ara Colau no tindrà més remei que convocar un ple extraordinari, que per calendari podria coincidir amb el ple ordinari del divendres 24, ja que habitualment els plens extraordinaris es convoquen, si es pot, el mateix dia que l’ordinari.
En l’origen de la qüestió hi ha el fet que Colau va decidir suspendre l’agermanament sense passar pel plenari, tot i que el col·lectiu Prou impunitat que impulsa el trencament de lligams amb Tel-Aviv demanava precisament portar el tema al ple municipal, al qual cal sumar el rebuig generalitzat de la resta de grups amb representació al ple. En tot cas, Colau no podrà evitar ara que la qüestió arribi a aquest plenari extraordinari que comptarà amb el posicionament de quatre grups a favor del restabliment de les relacions amb l’estat d’Israel i l’agermanament de Barcelona amb Tel-Aviv i Gaza. Per tant, la clau la tindran els posicionaments de PSC i ERC que els darrers dies han qüestionat la unilateralitat de Colau.
"Greu error de l'alcaldessa Colau"
Com justifiquen en el seu escrit els signants, la petició neix en resposta a la decisió unilateral de l’alcaldessa, via decret d’alcaldia, del passat dimecres de suspendre temporalment l’agermanament de Barcelona amb les ciutats de Tel-Aviv i Gaza i el trencament de les relacions amb l’estat d’Israel. A parer de Jordi Martí Galbis, el portaveu del grup de Junts, “estem davant d’un greu error de l’alcaldessa Colau i el seu govern, i amb un tema que de nou posa de manifest el trencament intern que pateix l’executiu, amb una nova divisió entre comuns i socialistes”. Segons Martí Galbis, “la decisió de l’alcaldessa Colau és una declaració política amb poques o cap conseqüència pràctica”.