Després de la victòria dels talibans a l'Afganistan, Barcelona es prepara per a la probable crisi humanitària que arribarà aviat. L'alcaldessa Ada Colau ha anunciat aquest dimarts que la ciutat ja disposa de cinquanta places preparades per acollir persones refugiades afganeses, en especial dones i nenes. 

Colau ha assegurat que ja ha comunicat "humilment" al Ministeri d'Inclusió Social, Seguretat Social i Migracions la predisposició de l'Ajuntament de Barcelona per acollir refugiades, segons ha assegurat en declaracions a Rac1 i a Catalunya Ràdio. "Ens han agraït l'oferiment i ara esperem la seva resposta", ha indicat.

"Queda molt per fer"

L'alcaldessa ha fet aquest anunci després que la petició del regidor d'ERC Ernest Maragall: "adoptar, des de Barcelona, iniciatives efectives i immediates" per afavorir la situació dels afganesos que patiran una altra vegada el "règim del terror". Tot i això, el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, ja va assegurar ahir que la ciutat estava "llesta per acollir refugiats que escapen del fonamentalisme a l'Afganistan, especialment dones i nenes". El Govern, però, encara no sap com funcionarà l'asil: "Estem definint les condicions d'acollida, a quantes persones podem rebre i els seus perfils. Ara mateix no podem dir a quantes persones acollirem, perquè estem treballant a poder-los oferir una vida digna", ha dit la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, aquest dimarts a Catalunya Ràdio.

"Barcelona és una de les ciutats que té més serveis específics d'asil", ha reivindicat Colau, tot i que "queda molt per fer" perquè "la resposta humanitària no és suficient" a l'Afganistan. "Cal diplomàcia. La comunitat internacional ha d'actuar i no preocupar-se només d'evacuar els seus diplomàtics", ha assegurat. L'alcaldessa, a més, té molt clar de qui és la culpa: "La intervenció dels Estats Units a l'Afganistan ha estat una vergonya".

Quart aniversari del 17-A

Colau assisteix aquest dimarts a l'homenatge a les víctimes del 17-A, un "acte de commemoració per acompanyar-les i dir-les que no oblidem aquest dolor". Sobre si ja s'ha fet justícia en aquest cas, l'alcaldessa ha insistit en el fet que "la sentència ha deixat una sensació ambivalent". "Per una banda, es reconeixen moltes més víctimes de les originals. Però per una altra banda, com els responsables directes de l’atemptat van morir, les persones que van anar a judici no han estat acusades d’homicidi", ha explicat.

"L'administració ha de fer autocrítica", ha dit sobre les indemnitzacions a les víctimes. En aquest sentit, ha carregat en especial contra la Generalitat, "perquè quatre anys després encara no hi hagi cap mena de dispositiu que ajudi les víctimes". "Durant anys i anys hem sentit a parlar molt en aquest país de les víctimes del terrorisme i de com s'han fet servir políticament. Pensava que per això hi hauria millors eines per acompanyar les víctimes", ha afegit.

ada colau jordi cuixart festa major gracia Carlos Baglietto

Jordi Cuixart i Ada Colau durant la xiulada que va rebre l'alcaldessa a les festes de Gràcia / Carlos Baglietto

L'alcaldessa també ha parlat sobre l'episodi que va protagonitzar a les festes de Gràcia, quan va plorar després de ser xiulada. "Estic acostumada a rebre crítiques. Però una cosa és que critiquin el que dic, una altra cosa és que no em vulguin deixar parlar", ha lamentat. Alhora, ha agraït la presència de Jordi Cuixart al pregó: "Representa el diàleg, vaig reivindicar la seva presència com una mostra de diàleg i retrobament".

Finalment, ha tornat a criticar la posició del Govern i de l'Estat espanyol sobre l'ampliació del Prat, tant per la manca de transparència com per la manca de garanties ambientals. Igualment, ha assegurat que no hi ha cap problema si existeixen discrepàncies entre els comuns i els seus socis de govern, el PSC: "Les discrepàncies també existeixen entre JxCat i ERC", ha afegit. 

 

Imatge principal: L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a les festes de Gràcia / Carlos Baglietto