La primera reunió de la taula d’estudi sobre la regulació de creuers, celebrada aquest dilluns a Barcelona, ha servit per posar sobre la taula els desacords entre les diferents administracions a l’hora d’abordar possibles mesures per limitar el nombre de turistes que visiten la capital catalana provinents de vaixells. Com ja s’havia apuntat anteriorment, l'alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, ha plantejat a la Generalitat, al Port de Barcelona i a l'Estat limitar a un màxim de tres al dia els creuers que poden atracar a Barcelona, però sense que hagi suposat cap sorpresa, l'administració portuària ho ha descartat perquè considera que “no és el model que s’ha de seguir".

A la reunió hi han assistit l’alcaldessa Colau, així com el secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavin, i el president del Port de Barcelona, ​​Damià Calvet, i s’ha tancat amb l’acord d’establir un grup de treball per "actualitzar i consensuar" les dades del sector, que començarà a desenvolupar-se al setembre, però no s'ha pactat cap mesura concreta per limitar els creuers i creueristes que arriben a la ciutat. En aquest sentit, Colau ha puntualitzat que, mentre que no s'activi el grup, l'Ajuntament seguirà insistint en mesures com reduir a la meitat els creuers en temporada alta -que actualment porten uns 400.000 creueristes- i evitar els "dies vermells" (aquells en què s'arriben fins a 25.000 creueristes diaris) i que s'estigui sempre per sota dels 10.000.

També ha demanat a la resta d'administracions implicades que el debat "no s'eternitzi" i que la temporada que ve hi pugui haver una proposta tancada, i, en aquest sentit ha dit que des de l'Ajuntament faran tot el que estigui a les mans per arribar a un acord. Segons recull l’ACN, davant les propostes de l'Ajuntament i en concret la de limitar a tres els creuers diaris, Calvet ha sentenciat que són xifres que no poden compartir perquè considera que no és el model a seguir: "El més útil per regular l'activitat de creuers és limitar el nombre de terminals". En aquest sentit, el president del Port ha recordat l'acord a què van arribar el 2018 el consistori i l'administració portuària per concentrar les terminals de creuers al Moll Adossat per allunyar-los del centre de la ciutat.

 

Turisme de qualitat

A més, ha defensat que l'administració "continuarà fent que el turisme de creuers aporti qualitat al turisme de Barcelona" i ha apostat per actualitzar les dades per tenir més informació. En la mateixa línia, Gavin ha mostrat la seva satisfacció per haver acordat crear un grup de treball que analitzi les dades, ha defensat que "la Generalitat mai no s'ha desentès de l'impacte dels creuers i de les seves externalitats" i ha dit que se senten plenament partícips de l’experiència del Port.