L’urbanisme tàctic ha tocat fons? Els veïns de la ronda de Sant Antoni de Barcelona han rebutjat que hi hagi una intervenció provisional a la polèmica ronda de Sant Antoni i l’Ajuntament de Barcelona ha cedit i ha renunciat a dur a terme la urbanització provisional que va anunciar el maig del 2021 -que bàsicament suposava repintar la llosa i dotar-la de nou mobiliari urbà- per posar-se a treballar en una reforma definitiva que resolgui el problema de la llosa de ciment que durant anys va servir de base a l’envelat que acollia les parades del mercat de Sant Antoni durant el llarguíssim procés de reforma.
Segons que va avançar dilluns al vespre el regidor de l’Eixample, Pau González, en declaracions a ‘betevé’, el consistori ha reconegut “cert malestar veïnal” i ha renunciat a fer una intervenció tàctica que havia de començar aquest mateix mes de febrer i que tenia un cost de 750.000 euros amb l’objectiu de reurbanitzar un espai que després d’una primera intervenció tàctica s’ha convertit en un espai habitual de trobada dels anomenats mercats de la misèria, és a dir, aquells mercats on es venen productes recuperats de les escombraries o provinents de robatoris. A canvi, González s’ha compromès a tenir enllestit o en procés de redacció el projecte final abans de les properes eleccions.
Base del mercat provisional
La llosa que cobreix la ronda de Sant Antoni en dos trams, entre els carrers Urgell i Casanova amb una partició a l’altura de Villarroel/Riera Alta, va ser construïda com a base del mercat provisional mentre van durar les obres del mercat de Sant Antoni. Un cop inaugurat el nou equipament el maig del 2018, la llosa es va mantenir com a espai de relació veïnal i es va fer una primera intervenció tàctica consistent en pintar diversos jocs infantils a terra. Amb tot, l’espai no va aconseguir esdevenir zona de jocs i les entitats veïnals feia temps que criticaven l’estat de la llosa.
De moment, després de diverses queixes veïnals, que fins i tot s’han adreçat al Síndic de Greuges de Barcelona -que, de fet, té l’oficina a tocar, a la ronda de Sant Pau, i la setmana passada es va reunir amb veïns del barri per tractar aquest aspecte-, així com queixes de partits de l’oposició, com Junts per Catalunya i Valents pel deplorable estat de la zona, l’Ajuntament s’ha compromès amb la Plataforma d’Afectats per la Llosa de Sant Antoni a reforçar la seguretat i la neteja i, a més, fer un seguiment des dels Serveis Socials per atendre les persones de l’anomenat “mercat de la misèria”, un focus de petita delinqüència que ha generat queixes de comerciants i veïns.