L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, encara no ha aclarit si es presentarà a les properes eleccions municipals de maig del 2023, malgrat que al termini que ella mateixa es va imposar li queden ja poques setmanes. Això no és obstacle perquè, malgrat la tempesta política continua en que viu, amb crítiques cada dia per la seva gestió -túnel de Glòries, panots, aixequem persianes, reducció de carrils,...-, l’alcaldessa sembla sentir ploure i es comporta com si ja estés en campanya. De fet, mentre no es demostri el contrari, està en precampanya. En aquest context, i davant un auditori d’empresaris convocats per la Fundació Formació i Treball i que ha tingut lloc a la seu del Cercle d’Economia ha volgut defensar que no hi ha problemes en la gestió de Barcelona: “Tenim un model de ciutat del segle XXI”.
En l’acte ‘Barcelona i la sortida de la pandèmia. Reptes i oportunitats’, Colau ha mantingut un diàleg amb el president del Consejo Económico y Social, Antón Costas, una oportunitat per fixar la seva posició davant els retrets de liderar la Barcelona del ‘no’ que rebutja grans oportunitats per la ciutat. Si es demana a Colau si la ciutat està preparada per ressorgir passada la pandèmia i en l’actual context de crisi per la guerra a Ucraïna, la resposta de l’alcaldessa no podia ser altre que vendre la falca del Model Superilla. “No són només els canvis d’uns carrers de l’Eixample, és un model de ciutat de recuperació de l’espai públic”, ha assegurat, per detallar alguns dels aspectes d’aquest model, tots ells controvertits, com el mateix Túnel de Glòries, l’extensió del tramvia per la Diagonal o la duplicació dels carrils bici.
“Som capital d’un nou urbanisme transformador”, ha insistit Colau, que ha volgut rebutjar la dicotomia entre “la Barcelona del sí o la del no” davant un “canvi de paradigma” sorgit de l’actual conjuntura postpandèmica i alhora bèl·lica. “No hem de dir sí a qualsevol esdeveniment, perquè aquesta ciutat té un model del segle XXI”, ha afirmat, per afegir que “la disjuntiva no és esdeveniments sí o no, ha de ser si volem ser una ciutat del passat o del futur, del segle XX o del XXI i Barcelona vol liderar el segle XXI”. “Quan parlo de ciutat de passat parlo d’especulació, contaminació i desigualtat i quan parlo de ciutat de futur parlo de ciutat puntera, innovadora i amb capacitat científica i tecnològica”.
Sí a la Copa Amèrica: “No serà com a València”
Colau, que ha tornat a defensar una rebaixa temporal de la T-Usual per fer arribar als usuaris del transport públic la rebaixa dels preus dels carburants, s’ha vist en la necessitat de justificar l’aposta de Barcelona per la Copa Amèrica de Vela just després de dir que la seva política no es faria a cop de grans esdeveniments: “És una proposta que té a veure amb la nostra ciutat i la seva tradició nàutica”, ha assegurat, per afegir que no tindrà res a veure amb el model que es va aplicar a València i que ha endeutat la ciutat: “El plantejament del PP a València va ser el del clàssic ‘pelotazo’ amb una gran infraestructura”, ha apuntat, per marcar la diferència amb Barcelona, on ja hi ha “la infraestructura feta i hi haurà retorn social amb generació de llocs de treball i posicionament de la ciutat”.