L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha participat aquesta tarda en el Plenari del Comitè de les Regions —l'assemblea consultiva que reuneix els representants locals i regionals de la Unió Europea— com a ponent del Dictamen sobre habitatge a la Comissió de Política Territorial i Pressupost de la Unió Europea (COTER). La intervenció ha tingut lloc en el marc del debat “Els ens locals i regionals aborden la crisi d’habitatge”, que s’ha iniciat amb la intervenció del comissari Europeu d’Energia i Habitatge, Dan Jorgensen. En la seva intervenció, Collboni ha defensat el model garantista com a solució europea a la crisi de l’habitatge i ha demanat als membres del comitè que es posicionin amb el model “que protegeix els ciutadans, que posa la capacitat de les institucions al servei de la ciutadania” en contraposició amb “un model desregulador, que confia l’habitatge a les dinàmiques de mercat”
El socialista ha situat l'habitatge com la principal preocupació de Barcelona i altres indrets europeus i ha expressat l’interès de la ciutat per treballar més intensament amb les institucions europees per garantir el dret a l’habitatge. Així mateix, Collboni ha reclamat “més eines i més finançament per fer front al repte” i ha advertit que “cal canviar les regles del joc per fer efectiu el dret a l’habitatge i cal incrementar la inversió pública en construcció i rehabilitació”.
Les demandes a les institucions de la UE se centren en tres àmbits “més capacitat de decisió de les ciutats i les regions a escala europea, l’European Affordable Housing Plan és una gran oportunitat per a això. No podem esperar al 2026, i per això fa una estona 12 ciutats europees hem anunciat que presentarem un pla d’emergència d’habitatge aquesta primavera; majors oportunitats de finançament i subsidi directe per a les ciutats i regions; i més instruments normatius que ens permetin ampliar les nostres capacitats”.
En concret, aquesta darrera proposta podria incloure “la reforma dels ajuts d’Estat per ampliar el públic objectiu de les polítiques públiques d’habitatge, per incloure-hi més capes de la societat, també hem d’arribar a classes mitjanes” i amb “l’ampliació de les restriccions al lloguer de curt termini en mercats d’habitatge tensionats com Barcelona, per assegurar que el dret a l’habitatge passa per sobre de la voluntat de fer benefici a través del lloguer turístic o de temporada”, ha dit l’alcalde. Finalment, Collboni ha advertit que “ho hem de fer, principalment, per una qüestió de legitimitat democràtica: no garantir un dret fonamental és amenaçar la vigència de les institucions democràtiques”.