L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s'ha mostrat favorable a la proposta d'Esquerra Republicana d'apujar el recàrrec municipal a la taxa turística fins als 8 euros per pernoctació —ara mateix i des de l'1 d'octubre és de 4 euros—, una mesura que el consistori municipal està "estudiant amb bons ulls", si bé ho hauria de permetre el Parlament modificant el límit legal vigent a aquest recàrrec. Així s'ha pronunciat el batlle barceloní aquest dijous en una entrevista a Els Matins de TV3, just un dia després que ERC i els comuns hagin donat suport a la proposta d'ordenances fiscals del govern de Collboni en la comissió d'Economia, una proposta que s'haurà d'aprovar definitivament al desembre en el ple municipal.
Collboni ha defensat que la proposta socialista consensuada amb ERC i comuns suposa congelar pràcticament tots els impostos i taxes —excepte la de residus, per imperatiu legal— que paguen els ciutadans, i, per contra, incrementar la fiscalitat al sector del turisme, "al qual li va millor en aquest moment, el que genera més benefici". En aquest sentit, l'alcalde socialista ho ha plantejat com una mesura de redistribució de la riquesa "raonable i ponderada". Emprar aquests diners pels serveis públics de la ciutat. "Els ciutadans també han de notar en els comptes públics que al sector li va molt bé", ha apuntat. Tot i que assevera que entén l'oposició de la patronal turística.
Per part seva, la portaveu de Barcelona en Comú, Janet Sanz, va avisar al PSC barceloní "que no es confiï" de cara a una aprovació dels comptes tot i aquest suport per les ordenances fiscals; i el portaveu d'ERC, Jordi Castellana, va admetre que el seu vot positiu el que va fer és iniciar un camí, textualment, en el qual queden alguns serrells a concretar. Collboni ha afirmat avui que aquest vot favorable d'ERC i comuns és un "bon senyal" per generar "confiança i diàleg" de cara a decisions "que s'han de prendre en el futur", entre elles els pressupostos. Més enllà dels pressupostos, ha reiterat la seva "ambició i il·lusió" per articular "acords de progrés i d'esquerres per fer governable la ciutat". El batlle ha relacionat una cosa amb l'altra, ja que ha afirmat que per poder tirar endavant polítiques progressistes fa falta tenir uns pressupostos aprovats.
L'abús "amb frau de llei" amb els lloguers de temporada
Pel que fa a la crisi de l'habitatge i el problema el lloguer temporal, Collboni ha admès que hi ha un abús amb aquesta figura "amb frau de llei", ja que tot lloguer temporal ha d'estar justificat en contracte amb alguna circumstància que ho avali, com una estada temporal per estudis o feina. "No pot ser que el 60 o 70% d'oferta de lloguer a Barcelona sigui en frau de llei per ús temporal", ha censurat. En aquest sentit, ha assenyalat que la competència per regular-ho és de l'Estat, i ha defensat que el poder públic intervingui per posar ordre en aquest mercat "embogit". També ha fet valdre la intenció que el 2028 s'acabin les llicències de pisos turístics a Barcelona, mesura que "suposarà 10.000 habitatges de cop a la ciutat quan de mitjana s'afegeixen 1.000 nous habitatges per any".
La Copa Amèrica, "un èxit"
Finalment, Collboni ha definit la Copa Amèrica com "un èxit" que ha complert amb els tres objectius marcats: reconnectar la ciutat amb el mar, accelerar la transformació del litoral i tenir un gran esdeveniment internacional per projectar la ciutat al món. El batlle ha rebutjat que l'esdeveniment fos "cap sorpresa", en referència a les paraules negatives de l'exalcaldessa Ada Colau en contra del que ha estat finalment la Copa Amèrica. El socialista també ha destacat que l'esdeveniment "ha tingut una afectació molt menor sobre massificació de la ciutat del que es deia". Sobre la demanda d'una auditoria per part dels comuns, Collboni s'ha mostrat tranquil i confiat en els mecanismes de control del consistori.