L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, està donant forma a l’estructura del seu govern municipal sota la premissa que, encara que en un futur es pugui obrir a altres partits, de moment cal fer funcionar tota la maquinària amb els deu regidors que formen part del grup municipal del PSC. “Aquest govern, governa i governarà”, ha aclarit el mateix Collboni en el ple de cartipàs que ha tingut lloc aquest dimecres i que ha servit per oficialitzar tot un seguit de nomenaments, a més de perfilar l’estructura de les comissions del Consell Municipal i aprovar una pujada de sous per al personal electe.
En paral·lel a tots aquests canvis, s’ha publicat a la Gaseta Municipal el decret d’alcaldia signat el passat 20 de juliol pel qual es nomena assessora adscrita a l’alcaldia, amb règim de plena dedicació, a la politòloga Mireya Fuentes, que el juny del 2021, poc després de constituir-se el primer Govern de la Generalitat presidit per Pere Aragonès, va entrar a formar part de l’anomenat govern a l’ombra impulsat pel cap de l’oposició al Parlament de Catalunya, el socialista Salvador Illa. A diferència dels ‘consellers’ d’aquest govern alternatiu, que són tots diputats del Parlament, Fuente va ser l’única membre que no era diputada, per bé que tampoc era ‘consellera a l’ombra’, sinó la secretària d’aquest govern que tenia la funció de fiscalitzar l’obra de l’autèntic govern.
Segons el currículum del web del PSC, on és presentada com a Secretària del Govern Alternatiu de Catalunya, Fuente és llicenciada en Ciències Polítiques per la UAB, ha completat el Programa Executiu en Lideratge Públic per la IE Business School, ha estat directora de gabinet adjunta del ministre de Sanitat Salvador Illa i va formar part dels gabinets de la ministra de Sanitat i Afers Exteriors del govern espanyol, a més d’haver treballat amb Metges Sense Fronteres a l’Àfrica.
Fixatge de Santi Vila
El fixatge de Fuente coincideix en el temps també amb el de l’exconseller Santi Vila, que, segons ha anunciat Collboni aquest divendres, serà el president del nou Consell Assessor d’Infraestructures, un òrgan consultiu que assessorarà el govern municipal en matèria d’infraestructures que tinguin o puguin tenir una repercussió en el futur de la ciutat. La tasca d’aquest “comitè d’experts”, segons definició de l’alcalde Collboni, serà de “forma no retribuïda”, inclosa la presidència, perquè es tracta de “militància barcelonina”.
En una compareixença prèvia al ple de cartipàs, Collboni ha justificat la creació d’aquest consell consultiu amb el propòsit que “ajudi que la ciutat tingui posicions sòlides i positives” en la matèria d’infraestructures que puguin afectar la ciutat, en especial en els casos que el mateix ajuntament no tingui la capacitat decisòria, com és el cas de l’ampliació de l’aeroport del Prat. Per la seva banda, Santi Vila s’ha mostrat molt “agraït” d’haver rebut la confiança de l’alcalde per “dinamitzar aquest comitè d’experts”.