La reiterada caiguda d’arbres i palmeres en plena via pública a Barcelona, que s’ha repetit en les darreres setmanes, ha arribat al ple municipal per la via d’una pregunta formulada per la regidora Francina Vila, del grup municipal de Trias per Barcelona, un fet que ha forçat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, a posicionar-se sobre la qüestió. Ara bé, ho ha fet rebutjant els “discursos alarmistes” i ha demanat ser “prudents”, malgrat que en els últims dies s’han repetit les caigudes i a l’agost una palmera va matar una persona al Raval.

En la seva intervenció, Collboni ha explicat que s’han revisat 30.075 arbres en els últims mesos, el 12% del total. D’aquests, el 99,3% complien els paràmetres correctes, i en 193 s’ha decidit actuar amb la tala o la retirada de branques. Pel que fa a les palmeres, se n’han revisat 1.224 i se'n talaran 540. Collboni ha aprofitat per tornar a expressar el seu condol per la mort d’una jove per la caiguda d’una palmera al Raval a l’agost. A més, l’alcalde ha explicat que Parcs i Jardins fa el que pot en l’actual context de sequera, amb tots els recursos disponibles i que està en marxa un pla per risc de l’arbrat per intentar actuar de forma preventiva i amb una gestió individualitzada dels exemplars.

Medalla a la FECAC

D’altra banda, al mateix ple municipal s’ha aprovat per unanimitat atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC), “en reconeixement de la seva tasca en favor de la difusió de la cultura i les tradicions andaluses i amb motiu del 50è aniversari de la Feria d'Abril de Catalunya i la 50a Romeria del Rocío de Catalunya”. La Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC) és una entitat que treballa en favor de la difusió de la cultura i les tradicions andaluses i contribueix a l’enriquiment de la convivència entre les comunitats andalusa i catalana. Es va crear l’any 1982 per reunir a les diferents entitats culturals andaluses per tal de donar major projecció i difusió als actes i manifestacions culturals que organitzaven.

La Federació treballa pel foment i la promoció de la cultura andalusa, per defensar els drets de les associacions culturals membres, per a la protecció dels valors culturals i d’identitat propis i per la conservació de la diversitat cultural. Tot això ho ha fet fomentant les relacions mútues, els intercanvis i la convivència entre les comunitats andalusa i catalana. La FECAC compta amb més de cent organitzacions culturals per tot Catalunya, que duen a terme durant l'any nombrosos actes lúdics i culturals, des d’exposicions, conferències, teatre, poesia, dansa, festivals, etc. Sota el paraigua de la FECAC s’agrupen cases d’Andalusia, centres culturals, associacions culturals, germandats ‘rocieras’, germandats penitents i penyes flamenques.