L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, reclama ara equiparar el lloguer de temporada amb el lloguer normal per a posar-hi topall també. Tot i que en un primer moment veus del Partit Socialista s'hi van oposar a posar topall al lloguer de temporada i des dels col·lectius pel dret a l'habitatge van avisar que la regulació quedaria en paper mullat per això mateix, ara el batlle barceloní ha anat un pas més enllà en el viratge que ja feia el seu partit i ha admès que els lloguers de temporada han esdevingut un "punt negre" que permet que molts propietaris esquivin "en frau de llei" la regulació de preus. És per aquest motiu que Collboni ha instat al Congrés dels Diputats aquest dimecres, en una entrevista a Els Matins de TV3, a reformar la llei d'arrendaments urbans per equiparar els dos tipus de lloguers.

"És evident que tenim un punt fosc, un punt negre, que són els lloguers de temporada. En aquests moments gran part de l'oferta de lloguers se'n van al de temporada, perquè se salten el topall de la regulació", ha assenyalat l'alcalde de Barcelona. Collboni ha recordat que ara mateix hi ha en tràmit al congrés la modificació de la llei d'arrendaments urbans per a així equiparar la regulació dels lloguers de temporada a la del lloguer habitual. En aquest sentit, ha instat els grups parlamentaris que ja van aprovar la regulació a donar-hi suport a ampliar-la i ha interpel·lat directament Junts per Catalunya. "Si tenen el mateix preu, evitarem el que passa ara en frau de llei; per això és fonamental canviar les regles del joc", ha apuntat el batlle socialista, que ha afegit que això provocarà "un efecte que ja s'està notant: alguns fons que feien especulació amb l'habitatge han anunciat que es retiren de Barcelona i de Catalunya perquè ja no és rendible".

"El model que teníem fins ara provoca situacions com la de la Casa Orsola" i aquesta regulació "és el camí que hem de continuar els pròxims anys per evitar que hi hagi més cases Orsola", ha reblat Jaume Collboni, que ha volgut destacar que Barcelona "és la primera i única ciutat de l'Estat en aplicar la regulació dels lloguers, topant la pujada de preus". "El desembre vam aconseguir ja aturar la pujada, amb una baixada del 5% (...). Al maig farà un any de la mesura i veurem els efectes sobre el mercat", ha assenyalat. L'alcalde també ha posat en relleu la finalització de les llicències de pisos turístics el 2028, que posarà de cop, segons ell, 10.000 pisos turístics a disposició del mercat, l’equivalent als pisos que es construeixen en la ciutat en deu anys. En aquest sentit, també ha assenyalat que aviat anirà al Parlament Europeu a exposar aquesta mesura pionera a Europa.

Entitats socials s’han ofert per comprar altres 'cases Orsola'

Sobre la Casa Orsola, Collboni ha defensat que els veïns que es veuran beneficiats per la compra per part de l’Ajuntament i Hàbitat 3 “no són uns privilegiats”, però ha admès que amb l’equiparació de lloguers habituals i de temporada el propietari del bloc no hauria pogut “especular”. Sobre les moltes altres 'cases Orsola' que hi ha a Barcelona, l'alcalde ha anunciat que algunes entitats socials s’han ofert al consistori per comprar conjuntament altres finques, si bé ha recordat que el cas Orsola és molt particular perquè era un bloc sencer que es posava a la venda i que només ha estat possible la maniobra de compra per la mediació del síndic de greuges i la voluntat del propietari de vendre l’edifici. En canvi, ha assenyalat que el consistori no ha rebut ofertes d’altres propietaris de blocs per vendre’ls a l’Ajuntament. Fins i tot ha elogiat la feina del Sindicat de Llogateres, molt crítics amb ell, de qui ha dit que fa una “feina imprescindible” per assenyalar el problema.

Cal construir

Collboni ha dit que amb la fórmula del tempteig i retracte, el consistori ha adquirit uns 1.600 pisos des del 2015. L’alcalde barceloní també s’ha mostrat partidari de la retirada dels anomenats ‘visats daurats’, que permetin aconseguir la residència a Espanya comprant habitatges de luxe. S’ha mostrat partidari de limitar la compra d’habitatges per part de ciutadans extracomunitaris. Tot i aquestes mesures, ha dit que també cal promoure la construcció de pisos nous. Per això, preguntat per l’aplicació del 30% de les noves promocions a pisos socials, Collboni ha dit que vol reformar aquesta norma i flexibilitzar-la, per tal que el 30% no calgui aplicar-lo al mateix bloc de pisos construït o rehabilitat, sinó que es puguin fer els pisos socials en algun altre punt del mateix barri. Així, ha dit que està a favor de la mesura del 30%, però vol que funcioni, cosa que fins ara no ha passat, diu. Segons ell, dels 2.000 pisos socials previstos que s’haurien d’haver construït gràcies a aquesta fórmula, només se n’han fet 26. La negociació sobre la reforma d’aquesta norma està encallada en detalls, ha dit, i depèn dels congressos d’alguns partits, com Esquerra Republicana. Finalment, ha tornat a allargar la mà als republicans perquè entrin al govern municipal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!