L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s’ha desplaçat aquest dimarts a Madrid amb una agenda que ha inclòs una visita al seu homòleg madrileny, José Luis Martínez-Almeida, amb qui ha mostrat sintonia a l'hora de reivindicar més instruments i recursos per afrontar els reptes d’aquestes dues grans ciutats. Segons el mateix Collboni, la visita a la capital de l’Estat “demostra normalitat institucional” entre alcaldes. “Barcelona torna, i torna per recuperar l'espai que li correspon al conjunt del país i també a Europa”, ha afirmat Collboni en declaracions als mitjans després de reunir-se amb Almeida al consistori madrileny i compartir un debat organitzat per Atresmedia on, segons recull l’ACN, tots dos han parlat dels reptes que afronten les grans ciutats com Barcelona i Madrid i han coincidit en reivindicar tots els instruments i recursos per donar resposta a aquests reptes.

Collboni ha defensat que Barcelona "torna" per fer les seves aportacions al conjunt de l'estat espanyol i a Europa i al "progrés col·lectiu". Segons ell, quan Barcelona ha estat present "en positiu", Espanya ha mostrat "la seva millor cara". La política local, ha dit, té a veure amb el dia a dia de la gent, el transport o la neteja, entre altres, i en això és "relativament senzill tenir coincidències" amb ciutats com Madrid. L'alcalde barceloní ha assegurat que la coincidència fonamental constatada amb Almeida és que les ciutats tinguin "tots els instruments necessaris" per prestar els millors serveis a la ciutadania. 


En aquest sentit, ha apuntat que tant Barcelona com Madrid estan començant un debat sobre les lleis que regulen les dues ciutats i, en aquest context, intercanviaran "posicions". "Ho fem també amb la vocació de millorar el marc competencial i fiscal de les grans ciutats", ha afegit. I és que el diagnòstic, ha assenyalat, és compartit amb Madrid i passa per la necessitat de millorar la competència i la fiscalitat de les grans ciutats. Com a exemple, s'ha referit als recursos necessaris per avançar cap a la descarbonització. "Necessitem més recursos de les autonomies, l'estat i la UE". Per tot plegat, Collboni ha apuntat que institucionalment hi ha d'haver "diàleg i comunicació" i buscar punts de "suport mutu".

Valoració positiva d’Almeida

Per la seva banda, l'alcalde de Madrid ha fet una valoració positiva de la reunió amb Collboni, poder tractar qüestions conjuntes i mantenir una relació "cordial" malgrat les divergències polítiques. "En l'àmbit de les grans ciutats tenim problemes comuns i hem de posar en pràctica també solucions comunes". Almeida ha admès que és "estrany" que la reunió entre els alcaldes de Madrid i Barcelona no s'hagués produït anteriorment i ha celebrat "recuperar" una relació que "va bé" a les dues ciutats, ja que a parer seu han de tenir "un diàleg comú". De fet, segons han confirmat fonts municipals a l’ACN, l'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau no va reunir-se mai amb l'alcalde del PP -al poder des del 2019-, però sí que s'havia reunit amb l’anterior alcaldessa, Manuela Carmena, que fins i tot va ser pregonera de la Mercè el setembre del 2019, quan ja no era alcaldessa de Madrid.

Activar la Comissió Interadministrativa

D'altra banda, Collboni ha aprofitat la seva visita a Madrid per reunir-se aquest dimarts a la tarda amb la ministra en funcions de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, on han mostrat la seva disposició a impulsar políticament la convocatòria de la Comissió Interadministrativa Estat, Generalitat i Ajuntament de Barcelona, per reactivar-la a principis de 2024. L’objectiu d’aquest acord és que Barcelona pugui desenvolupar totes les potencialitats que té com a gran ciutat. Segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona, aquesta Comissió es va reunir per darrera vegada l’octubre de 2011 i el compromís ara és normalitzar les converses sobre l’ordre del dia de la trobada, en coordinació amb altres ministeris i la resta d’actors implicats. A més, també ha estat objecte de la reunió la voluntat de modificar la Carta Municipal en un futur.

En aquest sentit, Collboni ha assenyalat que “la recuperació de la Comissió Interadministrativa com a òrgan de coordinació de les tres administracions és prioritària per a Barcelona, ja que ha de permetre tornar a dotar la ciutat de tots els recursos necessaris per mantenir-se com a punta de llança de Catalunya i Espanya”. L'alcalde també ha reivindicat que “és essencial per una ciutat com Barcelona poder avançar en el ple desenvolupament del Règim Especial de la ciutat, que ens ha de permetre ampliar les nostres competències i poder exercir tot el potencial que tenim”. Per la seva banda, la ministra ha considerat “molt necessària” aquesta col·laboració a tres bandes per poder atendre les reivindicacions de Barcelona, “recuperant les inversions que la ciutat necessita i remarcant la cogovernança, el diàleg i la cooperació, en contrast amb etapes anteriors”.