Missatge optimista de l’Ajuntament de Barcelona pel que fa a la recuperació del turisme durant el passat estiu, malgrat que les xifres encara estan per sota de les de l’any 2019, abans de la pandèmia de la covid. Durant els mesos de juny a agost, la capital de Catalunya ha rebut 2,9 milions de visitants, una xifra que suposa un 15% menys que el 2019, quan els turistes es van xifrar en 3,4 milions, però molt per sobre que els estius ‘pandèmics’ del 2020 (0,3 milions) i 2021 (1,4 milions). En tot cas, la valoració del govern municipal se centra en una altra dada, el perllongament de les estades, que ha passat de 2,1 nits de mitjana a 5,3.
En el balanç dels resultats de la temporada, per al primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, pesa més aquesta segona dada, ja que suposa “mantenir una oferta turística potent” precisament amb l’objectiu que l’ajuntament dona per assolit: “Menys turisme però de més qualitat”. De fet, el mateix Collboni ha desestimat que sigui un valor negatiu que hi hagi hagut menys turistes afirmant que cal “trencar la dinàmica incrementalista que basa l’èxit en el nombre de visitants”. Sobre el paper, aquest nou model turístic sembla donar resposta als reptes que s’ha fixat l’Ajuntament, d’aconseguir un turisme que “apreciï la destinació, s'hi passi més dies i gasti més”, un model que, en tot cas, contrasta amb les crítiques de col·lectius veïnals que exigeixen un decreixement turístic.
En tot cas, segons ha valorat el regidor de Turisme, Xavier Marcé, tot són avantatges, ja que tot i tenir un 15 per cent menys de turistes, l’ocupació hotelera “només s’ha reduït un 3,9%”. De fet, el regidor ha recordat que Barcelona té un “marcatge” del nombre d’hotels a través del PEUAT, però que això exigeix una corresponsabilitat a l’hora de treballar per arribar al cent per cent d’ocupació. “L’equació és senzilla, per arribar a la màxima ocupació, o ho fas amb més turistes i menys dies o a l’inrevés, i nosaltres posem l’èmfasi en l’estada més llarga”, tot assegurant que això “redueix l’atur i marca una tendència a la pujada de salaris”.
El turisme estiuenc en xifres
En tot cas, durant l’estiu del 2022 s’ha viscut una explosió del turisme europeu, que Marcé ha definit com a “turisme de proximitat”, a més d’un increment dels visitants nord-americans, tot i que encara “no hi ha un bon nombre de turistes de països asiàtics”, a banda de la desaparició del turisme rus, un sector amb un gran poder adquisitiu. En xifres, el turisme internacional ha suposat un 84% del total d’allotjats a hotels de la ciutat, tot i que el turisme de la resta d’Espanya ha augmentat, fins i tot respecte al 2019, amb 0,3 milions de visitants.
Barcelona ha comptabilitzat 5,4 milions de pernoctacions durant l’estiu, molt per sobre de Madrid (4,9 milions) i Palma (3,7 milions), i aquest volum de turistes ha comportat una despesa de 1.915 milions d’euros, molt per sobre de la del 2021, de 680 milions. Una altra dada aportada per l’Ajuntament ha estat que la despesa realitzada amb targetes de crèdit i dèbit en serveis turístics -restauració, allotjament i hosteleria-, ha estat un 33,9% superior a l’any 2019. Tot això, a més, ha comportat signes de recuperació al mercat de treball, amb un augment de les altes a la Seguretat Social al sector de l’hostaleria d’un 11,5%, mentre que el total de tots els sectors ha estat molt més baix, del 3,9%. A més, el 47,5% de nous contractes al sector han estat indefinits.
La importància de la taxa turística
Així mateix, el govern municipal ha volgut insistir en la importància de la taxa turística, un impost que grava les estades i que pel que fa a les grans ciutats espanyoles, només es cobra a Barcelona. Collboni ha recordat que el 50% d’ingressos de la taxa reverteix directament a l’ajuntament i que en els darrers dotze mesos ha suposat una entrada de 6,7 milions d’euros que s’han pogut dedicar a diversos projectes. “Si hi ha estades turístiques més llargues, es recapta més taxa turística”, ha insistit el primer tinent d’alcaldia, per afegir que aquests diners es poden dedicar, en part, a “compensar les externalitats negatives del turisme”.
En aquest aspecte, Marcé ha recordat que l’impost el recapta la Generalitat i que l’Ajuntament el cobra a sis mesos, és a dir, que ara s’estan gestionant els diners recaptats el 2021. Amb tot, ha recordat que el tram municipal va suposar un ingrés de 17 milions el 2019, 3 el 2020, 6 el 2021, amb la previsió de tancar el 2022 amb uns 15 milions, tot apuntant que els tres primers mesos d’aquest any encara van ser de “pandèmia normativa”, amb restriccions al turisme.