Jaume Collboni vol atorgar la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona a l'Editorial Planeta, segons un comunicat del govern municipal d'aquest divendres. La proposta de l'alcalde coincideix amb el 75è aniversari de la fundació de l'editorial, "en reconeixement del seu compromís amb la ciutat". A més, l'executiu ha assenyalat que tant l'Editorial Planeta com el Grup Planeta "han contribuït al lideratge de Barcelona en el món editorial i a la seva projecció internacional". També afegeix que la capital catalana serà la ciutat convidada d'honor a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (FILO) el 2025, la trobada cultural més important d'Iberoamèrica.
"El govern municipal valora igualment que el Grup Planeta s'ha caracteritzat sempre pel seu caràcter innovador, tant en els continguts com en productes i formats, i també en la seva promoció i comercialització" i "el compromís de l'editorial amb el talent i la innovació" que es materialitza també amb la convocatòria anual del Premi Planeta de Novel·la, creat el 1952 i que s'ha convertit en un esdeveniment literari de gran repercussió, afegeix el comunicat de l'executiu local.
Planeta va traslladar la seu a Madrid pel procés
L'Editorial Planeta es va fundar el 1949 a Barcelona per José Manuel Lara i, posteriorment, va impulsar la creació del Grup Planeta —que amb més de 70 segells editorials, és líder del mercat editorial a Espanya i Amèrica Llatina i líder de referència en l'àmbit dels mitjans de comunicació, la formació i l'entreteniment audiovisual amb presència de més de 20 països—. Arran del procés, el 2017 va traslladar la seva seu a Madrid, tot i que manté a la capital catalana la d'Edicions 62 i del conglomerat Grup62. El seu president és José Creuheras, que també és membre del Patronat de la Fundació Barcelona Cultura, promotora de la col·laboració publicoprivada en l'àmbit de la cultura i les indústries creatives.
L'anunci de Collboni té lloc després de la polèmica per denegar un permís per promocionar revistes en català perquè "no és d'interès general". Concretament, l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) va retreure al govern municipal que no els deixi instal·lar la 'Revisteria', una caravana que ha voltat per tot Catalunya. Davant la controvèrsia, l'ajuntament va revisar d'ofici la petició d'instal·lar-se davant del Mercat del Born i va decidir finalment autoritzar la campanya de promoció de revistes en català que inicialment havia denegat.