El futur nom de la Biblioteca de l’Estat, que s’ha de construir en terrenys adjacents a l’Estació de França amb un pla constructiu del qual tot just han començat els enderrocs preliminars amb l’horitzó d’enllestir-la el 2027, té tots els elements per convertir-se en un serial que duri ben bé fins a la vigília de la inauguració. Tot i que el nom amb que el Ministeri de Cultura promociona el projecte és el de Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona i que històricament l’equipament s’anomenava Biblioteca Provincial de Barcelona -i al regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, li agrada referir-s’hi com a Biblioteca Central Urbana-, el més probable és que porti el nom d’un personatge concret.
Així ho va assenyalar el ministre Iceta en la presentació dels primers treballs d’enderroc -que probablement trauran a la llum noves restes arqueològiques- que va destacar la seva voluntat que el nou equipament tingués “un nom propi i no un de genèric”, és a dir, el d’algun personatge important relacionat amb la llengua i la literatura, i amb Barcelona. Això sí, a una pregunta d'un periodista de batejar la biblioteca amb el nom de l’agent literària Carme Balcells, el ministre va llençar pilotes fora i va recordar que el nom l’havien de consensuar les tres administracions que participen en el projecte, govern espanyol, Govern i Ajuntament de Barcelona, que havien de torbar un nom del gust de tots.
Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona tampoc té interès a obrir ara aquesta carpeta. Al ple municipal de divendres passat, el regidor de Valents Óscar Benítez va elevar un prec al govern municipal en que proposava que la futura biblioteca fos batejada amb el nom de Josep Pla, “el millor prosista del segle XX”, tot recordant la seva “vinculació amb la ciutat” de Barcelona, palpable en obres com ‘El quadern gris’, on el mateix escriptor assegurava que la seva arribada a Barcelona va ser una “revelació” i que un dels primers llocs que va conèixer va ser el parc de la Ciutadella, ben a prop d’on s’edificarà la futura Biblioteca de l’Estat.
"Vagin fent precs"
La resposta del govern municipal a la petició va ser la de rebutjar el prec. Tal com va recordar el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí Grau, com que la Biblioteca la impulsa el ministeri, la gestionarà el Govern i es fa sobre sòl de l’Ajuntament, el futur nom “es decidirà de comú acord i no per mitjà d’una decisió de l’Ajuntament”. Així mateix, Martí Grau va insistir que el ple municipal “no és el lloc ni el moment” per prendre decisions sobre el futur nom, i per això mateix va advertir a Valents que per molt que “vagin fent precs”, el nom no és ara un afer prioritari de l’Ajuntament.
En tot cas, el que sí que és cert és que a cinc anys vista de la inauguració de la Biblioteca, el ball de noms ja és sobre la taula, i encara que de moment les administracions mantenen una voluntat de consensuar un nom que sigui del gust de tothom, el marge fins a arribar a la decisió final és prou llarg perquè en els propers anys sigui un tema del que se’n parli profusament.