Malgrat que al passat mes de gener es va anunciar que al juliol començarien les obres de rehabilitació de l’Hivernacle de la Ciutadella —conjuntament amb les del Palau d’Alfarràs del parc del Laberint—, finalment ha calgut esperar fins a finals d’agost perquè comencessin aquestes obres, amb l’afegit que, de moment, encara no s’ha pres cap decisió respecte a l’ús que es donarà a aquesta instal·lació, que ha acumulat anys de degradació i desús i que els darrers mesos havia estat motiu de queixes reiterades per part dels partits de l’oposició fins al punt que el desembre passat l’ajuntament va haver de confirmar que es destinarien dos milions d’euros a la rehabilitació.
Segons ha comunicat l’Ajuntament de Barcelona aquest dimarts, aquesta mateixa setmana han començat les obres de remodelació de l’Hivernacle amb un doble objectiu, restaurar l’edifici patrimonial i resoldre les patologies detectades en la darrera actuació que s’hi va fer. Cal tenir en compte que l’edifici, d’uns 1.000 metres quadrats i catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), està format per tres naus —la central, més alta, i dues de laterals, la nau Picasso i la nau Magnòlies—, i que totes requereixen actuacions profundes de rehabilitació després d’anys d’abandonament on fins i tot ha servit per a aixopluc de persones sense sostre.
Així mateix, el consistori ha indicat que l’objectiu dels treballs són la restauració de l’edifici patrimonial, que encara manté l’ús original d’hivernacle; definir la solució tècnica adient per resoldre les patologies estructurals detectades i finalitzar totalment la restauració interior i exterior. Així mateix, es dotarà l’edifici d’un sistema de ventilació monitorat i humidificadors. Totes aquestes actuacions comportaran una inversió de prop de 2 milions d’euros i es preveu que les obres tinguin una durada prevista d’un any, de manera que haurien d’estar enllestides a finals de l’estiu del 2023.
Sense projecte d’ús
Més enllà de la rehabilitació, de moment no hi ha cap projecte d’utilització un cop acabin les obres tot i que l’ajuntament les emmarca en la necessitat de consolidar el parc de la Ciutadella com a espai estratègic amb actius rellevants des del punt de vista mediambiental, patrimonial, cultural i també del coneixement i la innovació. Segons ha declarat la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, la intervenció està emmarcada en la mesura de protecció Barcelona, ciutat de patrimoni, presentada l’abril -tot i que la proposta de rehabilitació de l’Hivernacle és anterior-, però que de moment “encara no tenim proposta” sobre la destinació final. Sanz ha destacat que en paral·lel a una rehabilitació que permetrà que “Barcelona no perdi l’Hivernacle ni es faci malbé, ja estem pensant en el projecte definitiu, la proposta d’usos que volem per l’interior per poder començar a encarregar un projecte que faci possible el gaudi i l’ús de l’edifici”.