A la plaça on històricament s’havia situat el Canòdrom de la Meridiana, al districte de Sant Andreu de Barcelona, començaran aquesta setmana les obres de reurbanització per convertir-la en un espai enjardinat i d’ús ciutadà que evoqui el passat de la zona. Les actuacions permetran promoure nous usos per als veïns i veïnes del barri del Congrés i els Indians. A més, donarà resposta a una llarga reivindicació de les entitats de l’entorn que es remunta a l’any 2006, any que la instal·lació de carreres de llebrers va tancar i, a banda de conservar l’edifici, es va convertir tot l’espai de la pista de curses en plaça pública. El maig del 2022 es va donar llum verda a aquesta intervenció.
El projecte inclou una inversió d’uns 3,4 milions d’euros i preveu que les obres durin uns onze mesos, de tal manera que finalitzarien just amb l'acabament de l’any 2023. La intervenció actuarà sobre un total de 8.425 m². Inclou una àgora per a actes públics i activitats com ara cinema a la fresca, una àrea per a gossos d’uns 450 m², una cistella de bàsquet i plantacions que garanteixin àrees d’ombra. Cadires, bancs i mobiliari urbà es repartiran al llarg dels recorreguts, de manera que els camins no seran només àmbits de circulació sinó també d’estada. A més, incorporarà una superàrea de joc infantil de grans dimensions que oferirà diferents possibilitats de joc i d’exploració per als infants. Estarà formada per una xarxa plena d’activitats lúdiques per jugar per sobre i per sota.
La reurbanització de la plaça del Canòdrom, actualment urbanitzada com a espai lliure públic amb caràcter provisional, també preveu una renovació total dels paviments existents. La superfície enjardinada total serà d’uns 2.245,5 metres quadrats, s’incrementarà i millorarà l’arbrat amb praderies i plantes aromàtiques i hi haurà més superfícies d’ombra. A més, es garantirà l’accessibilitat a la plaça a través de tres grans entrades situades en els carrers perimetrals, es renovarà l’enllumenat i es mantindrà el traçat de la pista de llebrers.
El Canòdrom: arquitectura moderna de postguerra
El nom de la plaça ve de l’edifici de l’antic Canòdrom, d’Antoni Bonet i Josep Puig, de l’any 1964, que forma part del Catàleg de Patrimoni Arquitectònic Històric-Artístic de la Ciutat, i té una especial importància dins del barri. L’edifici del Canòdrom és una de les obres més singulars de Barcelona, i forma part d’un conjunt d’obres de l’arquitectura moderna que sorgeix després de la guerra, ja que és l’únic edifici amb una estructura metàl·lica singular a Barcelona que ha sobreviscut a aquells anys. La característica més singular és la seva estructura, és la que condiciona la forma de l’edifici: la paràbola de la coberta, l’estriat vertical dels brise-soleils i el conjunt de grades i terrassa. Calculada per l’enginyer aeronàutic Vicente Cudós, està realitzada completament amb acer, donant al conjunt una major lleugeresa de línies.