Comencen les sancions a grups turístics de Ciutat Vella que superin les vint persones, després que l'estiu passat es tanqués l'aliança entre guies habilitats i l'Ajuntament de Barcelona per "aïllar" els free tours. Aquest dimecres, 1 de març, va entrar en vigor el decret definitiu per a limitar els grups guiats al districte, així com per a prohibir que els guies utilitzin altaveus i que superin l'aforament de grups establert en algunes places i carrers —especialment en aquells llocs amb gran afluència de persones per l'interès turístic. Així, vint agents cívics ja controlen l'activitat dels grups turístics.

Amb torns de matí i tarda durant els set dies de la setmana, no seran els agents cívics els qui posaran les sancions. La seva funció serà informar els guies sobre el contingut del decret, per després informar la Guàrdia Urbana si hi ha hagut incompliments. És a dir, que serà la policia local l'encarregada d'expedir les sancions in situ —si ha trobat guies amb grups que superin les vint persones o que excedeixin l'aforament permès en un espai. Quins són aquests espais?

Espais amb aforament limitat

Els espais amb aforament limitat són la plaça Sant Jaume i la plaça Reial, amb un màxim de vuit grups; la plaça del Rei, amb un màxim de cinc grups; el Fossar de les Moreres (situant-se a les voreres), el passeig del Born, la façana de Santa Maria del Mar i la plaça del Pi, amb un màxim de tres grups; la plaça Sant Felip Neri, la plaça Isidre Nonell, el carrer de Salomó Ben Adret, la placeta Manuel Ribé i entorns, amb un màxim de dos grups; i la plaça de la Barceloneta i la façana del Palau de la Música (plaça Lluís Millet), amb un màxim d'un grup.

El decret estarà en vigor fins a finals d'estiu i servirà per sancionar les activitats que no s'hi ajustin per fer una activitat sense llicència a l'espai públic. L'import de les sancions és de fins a 1.500 euros, que poden arribar a 3.000 euros en cas de reincidència. També és important remarcar que les multes recauran sobre els mateixos guies turístics i no pas sobre les empreses. Recordem que la normativa estableix aforaments màxims en els espais i monuments que requereixen una explicació in situ — que "haurà de ser breu en dies de molta afluència de grups". Així mateix, prohibeix l'ús dels altaveus per a aquestes explicacions amb la idea de minimitzar l'impacte acústic.

Tríptic amb la informació sobre el control dels grups turístics a Ciutat Vella

Evitar la massificació de Ciutat Vella

El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha insistit que l'objectiu és evitar que alguns espais del districte acabin "massificats" i ha defensat que hi ha hagut prou marge perquè els operadors s'adaptin a la normativa. "Massa sovint hem vist imatges d'aglomeracions que no estan, de cap manera, justificades i que impedeixen una vida comunitària i veïnal que pugui ser el màxim de fructífera", ha indicat aquest divendres en una atenció als mitjans de comunicació. Alhora, ha opinat que "el districte de Ciutat Vella necessita que hi hagi menys turistes". "Hem arribat ja a un grau de massificació que fa que moltes vegades sigui molt difícil ser veí o veïna en el Gòtic, en el Casc Antic o en la Ribera", ha afegit. Com és impossible decretar que hi hagi menys turistes, Rabassa ha apostat per legislar "de quina manera han de tractar els nostres carrers".

D'altra banda, Olga Campos és guia turística a Barcelona i ha assegurat que el seu sector està "a favor" de controlar la massificació turística. De fet, ha afirmat que són els professionals els únics que podran fer complir la normativa — encara que no hi estiguin "del tot d'acord". Campos ha assenyalat que el problema és que els grups que venen de fora de la ciutat no compliran el decret: "Cridaran i aniran amb micròfons, però no els passarà res perquè desconeixen la normativa". Segons ella, només els guies turístics barcelonins respectaran la normativa. És per això que la seva proposta és que només els professionals acreditats per la Generalitat puguin fer visites a Ciutat Vella.