La Prefectura del Cos Nacional de Policia (CNP) de la Via Laietana de Barcelona és un immoble d’infaust record “associat en la memòria i experiència popular a la repressió extrema silenciada durant massa anys", en paraules de la senadora d’Esquerra Republicana de Catalunya Adelina Escandell, que dimarts va reivindicar que l’edifici, on la pràctica de la tortura va ser habitual durant la dictadura franquista, es reconverteixi en un espai de memòria democràtica.

Però el ministre espanyol de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s’hi nega. En la sessió de control d’ahir al Senat, Marlaska va assegurar que retindrà la Prefectura de la policia espanyola i va rebutjar-ne el trasllat: "No veiem motius operatius per traslladar-la". El titular d'Interior va remarcar que el govern espanyol "no contempla" el trasllat perquè no vol "privar la societat catalana" de la possibilitat que les forces de seguretat "operin en les infraestructures adequades". A més, va subratllar que, des de fa més de 40 anys, els policies quan vesteixen l'uniforme ho fan amb els "valors constitucionals".

policia espanyola Via Laietana   Wikimedia Jordiferrer

Edifici de la policia a la Via Laietana / Jordiferrer

Així mateix, Marlaska va assegurar que l'executiu espanyol està "compromès amb la recuperació de la memòria democràtica" però va defensar que a Catalunya ja hi ha altres espais de memòria.

Memòria de la repressió franquista

La proposta de la senadora d’ERC passa pel trasllat de la comissaria a un altre equipament per reconvertir l'edifici policial en un museu per la memòria de la repressió franquista, en especial pel seu ús durant el franquisme per part de la "brigada político-social".

Al novembre de 2019, l'Ajuntament de Barcelona va aprovar una proposta d'ERC que va comptar amb el suport de PSC per traslladar la seu de la Prefectura. El mateix immoble es va convertir en un dels epicentres de les protestes sorgides arran de la sentència que va condemnar els líders de l'1-O. Així mateix, al novembre del 2020, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va exigir al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la reconversió de la comissaria de la policia espanyola de la Via Laietana de Barcelona en un "espai de memòria, dignitat i record", en motiu de l'aniversari del 20-N. L'entitat va aprofitar l'efemèride de la mort de Franco per assegurar que la "presència" del franquisme a l'Estat era una "anomalia democràtica internacional notòria i evident".

 

Imatge principal: Protestes independentistes davant la prefectura de la Via Laietana / Efe