El pla de neteja ‘Cuidem Barcelona’ que l’Ajuntament de Barcelona va presentar dilluns i que suposa un reconeixement implícit dels greus problemes de brutícia que ha experimentat la ciutat els darrers mesos, incrementats per la desincronització amb l’entrada en vigor de la nova contracta de neteja, que no serà plenament operativa fins el març del 2023, suposarà una despesa extraordinaria de 70 milions d’euros.

Amb tot, per a Barcelona en Comú, la posada en pràctica d’aquest nou pla no es considera com un pegat per resoldre un problema sinó com un gran èxit de l’ajuntament en atenció als veïns, i així es desprén del vídeo que avui ha difós per xarxes socials el partit de l’alcaldessa, Ada Colau.

 

El relat del vídeo és senzill, un conversa de whatsapp on una mare i el seu fill o fila queden sorpresos de l’augment de la neteja i on es demanen si es tracta de la visita d’algú important. tot seguit es revela que no es tracta de cap visita sinó de que “l’ajuntament ha augmentat la neteja dels carrers”. “Olé la Colau, nos trata como merecemos” respon la mare triomfalista. El vídeo es rebla amb els missatges ‘A Barcelona manen els veïns’ i ‘L’Ajuntament destina 70M€ per intensificar la neteja a tots els barris’.

Pla de xoc

Aquest pla de xoc de l’ajuntament, que ja s’ha activat amb caràcter d’urgència, incorpora mesures a curt i mitjà termini per resoldre incidències detectades i millorar l’estat de carrers, parcs i places en àmbits com la neteja, les pintades, la senyalització, els elements urbans, la pavimentació, l’enllumenat, el verd urbà, el clavegueram i el patrimoni artístic. 

A més, inclou la creació d’un Comitè de Coordinació de Manteniment de la Ciutat, pilotat per Jordi Campillo, que s’encarregarà de monitoritzar les mesures que es desenvolupin i permetrà la detecció de noves necessitats en coordinació amb cada territori.

Escombraries deixades al carrer a Sant Andreu / Montse Giralt

‘Cuidem Barcelona’, que el consistori va vendre com un pla “per afrontar el final de la pandèmia i els nous usos de l’espai públic per part de la ciutadania” comportarà accions concretes com ara neteja de pintades, retirada d’adhesius, manteniment de papereres, neteja de xiclets, neteja a fons de paviments, repintat de les ubicacions de contenidors, neteja exterior de contenidors, neteja sota les papereres, retirada d’herbes espontànies, baldeig amb aigua, renovació d’elements del mobiliari urbà, pavimentació de 24.774 metres quadrats i actuacions de senyalització. 

Principals punts d’actuació

En la presentació del pla l’ajuntament va detallar que les actuacions començarien en deu punts preferents, un per cada districte de la ciutat: Ciutat Vella, Pou de la Figuera i entorns; Eixample, entorns del Mercat de Sant Antoni i carrers Manso i Parlament; Sants-Montjuïc, plaça Santa Madrona; les Corts, entorns del Mercat de les Corts; Sarrià – Sant Gervasi, plaça de Sant Vicenç de Sarrià; Gràcia, riera de Sant Miquel i carrers adjacents; Horta-Guinardó, plaça Pastrana; Nou Barris, plaça Roja i entorns; Sant Andreu,  plaça de la Trinitat; i Sant Martí, Rambla del Poblenou confluència amb carrer Doctor Trueta.

 

Imatge principal: Contenidors a la rambla del Poblenou / Montse Giralt