En el marc del pròxim debat sobre les ordenances fiscals de l’Ajuntament de Barcelona per al 2025 que tindrà lloc en la comissió d’Economia de la setmana vinent, i després que tant ERC com el govern municipal del PSC ja han fixat les seves posicions de sortida, aquest dijous ha estat Barcelona en Comú qui ha fet públiques les seves propostes, els eixos de les quals no són gaire diferents que els dels altres grups progressistes, ja que també es basen en l’enduriment de la fiscalitat relacionada amb el turisme. Així, si el PSC ja ha anunciat la seva voluntat de congelar impostos municipals als barcelonins i endurir la fiscalitat turística i els republicans han posat sobre la taula la intenció de doblar el recàrrec turístic, els comuns han presentat tres propostes en la mateixa línia.
Tal com ha anunciat la portaveu de BComú, Janet Sanz, les seves propostes tenen la intenció de “corregir la deriva elitista del govern Collboni” amb tres propostes dirigides a que “el sector turístic assumeixi l’impacte que genera a la ciutat", per la via d’apujar impostos i també endurir la pressió a aquells sectors econòmics que més es beneficien del turisme, així com elevar el preu de les entrades d’un dels principals reclams turístics de la ciutat que, a més, és de titularitat municipal, com el Park Güell.
En concret, els comuns volen que l’entrada al Park Güell “s’equipari al preu de la Sagrada Família”, de tal manera que si ara val 10 euros entrar als jardins dissenyats per Antoni Gaudí, el nou preu sigui “de 20 euros”, tenint en compte que, a parer de Sanz, “els veïns no poden més amb la mercantilització i privatització” d’aquest espai, que anualment és visitat per 4,5 milions de persones “el 97 per cent dels quals no són veïns de la ciutat”. Cal recordar que els barcelonins tenen entrada gratuïta al Park Güell per mitjà del programa Gaudir Més.
D’altra banda, BComú vol incrementar la pressió als hotels de luxe per la via d’apujar l’IBI a aquells establiments hotelers que estiguin situats en “immobles de luxe amb un valor cadastral superior als 5,2 milions d’euros”, que segons els comuns suposarien uns 200 hotels de la ciutat, als quals se sumarien altres immobles com palaus de congressos i centres comercials. Sanz ha apuntat que aquest tipus d’immobles paguen d’impost un 1% del valor cadastral, quan un particular amb un pis en propietat paga un 0,66%, i per això ha demanat apujar-lo fins al topall màxim previst, de l’1,3%. “Podríem arribar a recaptar 10 milions d’euros”, ha apuntat Sanz.
Pel que fa a la tercera proposta, de fet no s’inclou en les ordenances fiscals sinó que té a veure amb la de terrasses. En aquest punt, els comuns proposen establir topalls mínims a les sancions per incompliment de l’ordenança, ja que l’actual regulació “fixa topalls màxims però no mínims, i una infracció greu pot arribar fins als 1500 euros, però partint des de zero euros”. Per això ha reclamat que se situï un topall mínim de 750 euros en aquest cas.